• Laster aksjedata...

Sett at du spiller på bingo på internett eller leverer en ”Joker-kupong” i Tyskland – og vinner store penger. Vil du da måtte være skattepliktig i Norge av den grunn?
Vi fikk inn et spørsmål fra en som hadde nettopp dette problemet, og lurer på hva han må gjøre for å opptre ordentlig og riktig i henhold til norsk lov.
Spørsmål:
Tro det eller ei, men jeg har vunnet en slump med penger på lotteri i utlandet!
De gyldne euroene er nå på vei til min bankkonto.
Men beløpet er ganske stort, så det er vel skattepliktig (tror grensa ligger på 10.000 + ?) Så da er spørsmålet om jeg skattekontoret plukker opp utbetalingen som kommer. Eller om jeg må melde fra på eget initativ. Eventuelt hvor stor skatten er.
Svar:
Nå aner jeg ikke hvor mye du vant, men hadde jeg vært deg hadde jeg først tatt ut 10,000 NOK (eller rett under summen som gjør det skattepliktig) nå før nyttår, og en ny sum etter nyttår før du fører over resten og melder fra om det til myndighetene.
La oss da si du vant 50,000; siden lotterigevinster opererer med en skatt på 28% må du skatte 14,000. (med forbehold om regnefeil, litt rusten i matte).
Tar du nå før nyttår ut 10,000 og slipper å betale skatt, samme etter nyttår uten å betale skatt før du fører over resten av de resterende 30,000, trenger du vel bare å betale 8400 i skatt. Det gir da 5600 «rett i lomma»?
Nå har jeg aldri gjort dette selv, og kan ikke alle reglene rundt dette i hodet. Men jeg mener bestemt at dette er mulig, lovlig og ikke minst nødvendig spør du meg. 5600 er såpass mye at det gjør det verd det siden vi nærmer oss nyttår med stormskritt.
Vi kan sitere loven når det kommer til skatt, da den ofte er (svært) relevant:
3. Skattelovens § 5-50, enkeltgevinster over kr 10 000,-.
3.1 Lovens ordlyd:
Som skattepliktig inntekt anses tilfeldige gevinster, herunder gevinst ved konkurranse, spill, lotteri og lignende når verdien overstiger 10.000 kroner, og tilfeldig gevinst ved funn av malm og mineraler.