• Laster aksjedata...

Kredittkort kan tilby kundene muligheten til en rask løsning på økonomiske bekymringer. Men mange mennesker som begynner å bruke kredittkort finner dem å være nesten avhengighetsskapende, noe som blir et økonomisk problem på sikt.

For mange mennesker som begynner å bruke kredittkortet som et middel for betaling for utgifter kan kredittkortgjeld bli et stort problem. Kredittkort er vanligvis årsaken til dette. Naive kunder som registrerer seg for kredittkort og ikke har erfaring med kredittkort kan tvinges til å søke om kredittkort med høye renter som vil føre til ekstreme versjoner av det som kalles kredittkortgjeld.

Kredittkortgjeld fører til en rekke konkurser hvert år over hele Europa. Men nå er det lettere enn tidligere å eliminere kredittkortgjeld på en skånsom måte. Når kredittkortgjelden når et visst punkt kan betalingene være enorme og det kan virke som om du ikke klarer å holde følge. Det er derfor det er viktig å holde kredittkortet ditt på en overkommelig pris. Når din kredittkortgjeld blir for høy vil betalinger på renter også stige. Jo flere betalinger du mangler på kredittkortet ditt, jo høyere renter vil du måtte betale.

Det går an å eliminere kredittkortgjeld

Hvis du allerede har mye kredittkortgjeld må du ikke fortvile for det finnes måter å eliminere den.

Den beste måten å møte flere kredittkortregninger på er å nærme seg en om gangen i stedet gi deg selv et antall regninger for å prøve å eliminere samtidig. Det er best å starte med kredittkort som du skylder minst mulig penger på fordi det vil være lettest å fjerne disse kredittkortregninene 100 %. Når du eliminere èn kredittkortgjeld kan du gå videre til neste og så videre helt til du er gjeldfri. Det beste er å begrense kostnadene dine mens du betaler din gjeld. Dette vil redusere din kredittkortgjeld raskere enn å betale minimumsbetalingen hver måned.

Hvis du begrenser utgiftene i andre områder vil du finne ut at det vil bli lettere å møte dine betalingsfrister og selv i noen tilfeller være i stand til å gjøre større utbetalinger. Ta tipsene til deg, så vil du straks være gjeldsfri.

Det kan være liten trøst for deg hvis du står overfor den økende trusselen om kredittkortgjeld i familiens økonomi. At trøsten kan komme fra det faktum at dette er et problem for tusenvis av familier i landet. Men dette er svakt håp fordi det er fortsatt et problem som må løses – og løses av deg.

Hvorfor har folk kredittkortgjeld

Men før du begynner å undersøke hva du kan gjøre med ditt kredittkortgjeld-problem, må du spørre deg selv hvorfor så mange mennesker i vårt land har latt seg komme inn i denne feilrettingen. Vel, det er mange grunner til at en families økonomi går i negative retninger slik at regningene hoper seg opp uten at du kan betale de. Det kan komme fra en tapt jobb, en nødsituasjon, behovet for å få barna gjennom lengre utdannelse eller andre årsaker. Det er ikke alltid at du kom i kredittkortgjeld fordi du var lat eller fordi du er av den type menneske som bare liker å leve i luksuriøse omgivelser.

Det kan også være en trøst å vite at det er folk i kredittkort-krisen som må selge sine hjem eller være i en konkursrisiko. Men igjen, kan det ikke være så mye komfort som en kald advarsel om hva som kan ligge foran deg hvis du ikke kan finner en måte å sette en stopper for dennee økende flommen av kredittgjeld. Men det er en forskjell mellom dem som har nådd det nivået av desperasjon og hvor du er i dag. Og dette er den forskjellen at du kan ta komforten i fordi dette faktum vil være den som vil holde deg og din familie fra å komme til det nivået av desperasjon.

Tre råd

Skal du bli kvitt kredittkortgjeld er det primært tre ting som gjelder:

1. Disiplin.
2. Slutt å bruk kredittkortet.
3. Hør med banken om du kan få en lavere rente enn det du har per dags dato.

Refinansiere kredittkortgjelden?

Den gjennomsnittlige norske husholdning har nesten 5000 kroner i kredittkortgjeld, og mange mennesker er bare i stand til å betale ned rentene hver månede, noe som setter dem i en svært vanskelig situasjon. Men er det mulig å få refinansiert kredittkortgjelden din hos banken?

I aller høyeste grad.

Det kan være mulig, uavhengig av kreditt-historie, rente og nåværende balanse. Det beste alternativet, spesielt hvis du har en nedbetalingsplan med banken din, er å bare ringe kredittkortselskapet og spørre om de vil senke renten for at du en gang i fremtiden skal ha mulighet til å betale ned hele lånet.

Dette gjør de som regel – særlig hvis du forteller dem at du fikk et bedre tilbud fra en annen bank. Hvis du har en historie med det å betale sent vil de sannsynligvis ikke vil være villig til å senke renten betraktelig. Likevel er det verdt en telefonsamtale, og du kan ha flaks.

Hvis du har betalt regninger i tide kan det å be om en lavere rente være det eneste alternativet tilgjengelig for deg.. Hva hvis du ikke har penger til å betale hele lånet på en gang? Hvis du ikke kan betale dine regninger i tide, har du sannsynligvis ikke penger til å betale ned kredittkortgjelden hurtig, så det er viktig at du påpeker at du trenger litt tid på deg til å betale ned hele kredittkortgjelden.

Betalingsplan

Banken kan eller ikke kan være villig til å utarbeide en betalingsplan, men det koster deg ingenting å spørre dem, og det å forhandle et forlik med dem kan bli billigere for deg enn hvis du rådfører deg med en utenforstående part som skal hjelpe deg til en bedret privatøkonomi. Du skal huske på at det som regel (eller alltid…) er banken som har makten når det kommer til hva du er krevd til å betale  Dersom ditt kredittkortgjeld er av en betydelig størrelse og du ikke klarer å utføre betalinger er det verdt et forsøk.

Anskaffelse av for mye gjeld kan sette en stor belastning på det norske folk. Vi som lever i verdens beste land er ikke kjent med å ha økonomisk trøbbel, men statistikk viser at nordmenn er på toppen når det kommer til forbruksgjeld og kredittkortgjeld.

Konkurs

For å eliminere all den gjelden man har vil mange slå seg selv personlig konkurs. Det har etter hvert blitt vanskelig for noen mennesker å eliminere gjelden sin. Effekten av en personlig konkurs er langsiktige og ikke spesielt hyggelige.

Før du vurderer konkurs hjelper det å utforske løsninger på å eliminere kredittkortgjelden din. Her er noen tips som kan bidra til å redusere gjeld.

Noen har fått over 50,000 norske kroner i kredittkortgjeld, mens andre bare har rundt 10,000 norske kroner. Alt avhenger av hvor store kredittmuligheter du hadde på kredittkortet ditt. Personer med liten gjeld kan vanligvis betale ned alt sammen uten å bli konkurs. Imidlertid må disse personene være villig til å ofre noe i hverdagen sin for å betale ned gjelden.

Hvis du forsøker å eliminere kredittkortgjelden må du slutte å bruke kredittkort. Betal bare det månedlige minimumsbeløpet som er satt av og deretter kutt alle utgifter på kredittkortet helt ut. Før du kan eliminere kredittkortgjeld må du forplikte seg til å bruke kontanter til alle kjøp.

Forhandle renten på gjelden

Forhandle frem en lavere rente er også viktig.

Hvis du har opprettholdt en god betalingshistorie med en bank bør du forsøke å forhandle frem en lavere rente. Når du kontakter kredittkortselskapet må du fremheve din historie med innhold som går på som lengde av kundeforholdet ditt med banken, betalingshistorikk, osv. Hvis antall betalingsanmerkninger er lave og alt annet er godt kan selskapet vurdere en reduksjon. Før du godkjenner forespørselen må du samtykke i en kredittsjekk.

I tillegg til å vurdere din kredittkort-historie med selskapet vil de også vurdere om du opprettholder øvrige lån som du har hos banken.

Når din kredittkortrenten er senket betaler du mindre finansavgifter. Dermed vil en større del av de månedlige utbetalingene (såkalt lønn/stipend) bidra til å redusere utestående saldo.

Sikkerhet for kredittkortgjeld

Det å eie et hjem gir en enorm fordel. Med dette har du det vi kan kalle en egenkapital. Som en huseier har du muligheten til å legge inn ditt hjem som egenkapital. Gjennom et hjem kan du på en enklere måte fremskaffe refinansiering av kredittkortgjeld.

Kredittkortselskaper kan endre nesten alle vilkårene av kredittkortavtalen ved å gi kun 15 dagers varsel på forhånd. Derfor bør du være forsiktig med å ha alt for stor gjeld på det kortet, slik at du ikke går på en smell når det kommer til feks renter.

Det er lite trolig at seriøse norske banker skal lure deg på denne måten, men om du har kredittkort hos ikke så veldig kjente banker, så anbefaler vi deg å ha lite gjeld her.

Vi blir vant til kortselskapene å justere sin utlånsrente, men de endrer også vilkårene av andre grunner. For eksempel kan de øke avgifter for sen betaling og de kan øke renten uten å måtte rettferdiggjøre det på noen som helst måte.

Kredittkortselskaper kan øke kostnadene ved et kjøp måneder etter at du kjøpte den.

Hvis du kjøpte en widescreen plasma-TV for 3 måneder siden, ved hjelp av et kort som på det tidspunktet hadde rente på 9,9% den måneden, og du er sen med bare én betaling på denne TV-en, kan kredittkortselskapet belaste deg med et gebyr og sette opp renten slik de ønsker. Du må alltid passe på å holde et øye med hvilke endringer banken gjør mtp betingelser.

De kan i praksis øker kostnadene for enkelte månede eller kanskje år etter at du kjøpte TV-en din. TV-forhandleren vil ikke være i posisjon til å gjøre dette, men kredittkortselskapet kan gjøre nærmest hva de vil.

Cashback

Cashback er bare fordelaktig om du ikke pådrar deg masse renter og gebyrer. For da vil du måtte bruke de ekstra pengene til å dekke over unødvendige kostander.

Rentefrie balanseoverføringer og betalingsperioder kan forsvinne for noen mindre utelatelser. Hvis du har rentefrie kjøp og balanseoverføringer – ta å sørg for å holde oppe utbetalingene slik at du slipper å bruke det opptjente beløpet på å dekke tullete utgifter.

Det er også sånn at du må passe på at du har et generelt godt forhold til banken din. Ikke bare når det kommer til kredittkort, men til alle typer lån.

Hvis du mangler en betaling på boliglån evnt billånet ditt eller andre finansielle betalinger, kan kredittkortselskapet/banken revurdere dine betingelser og øke renten tilsvarende.

Hvis du derfor glipp av en lånebetaling på din båt eller bil, men likevel betaler skyldige beløp på kortene dine, kan du stå i fare for at renten øker på kredittkortet ditt som en straff.

Uten at du vet det kan banken holde deg som gissel i det tidspunktet du kanskje virkelig trenger økonomisk bistand. Ikke la kredittkortselskapet fortsatt ha anledning til å ta fortjeneste på din bekostning, og samtidig muligheten til å dra nytte av enhver ulykke du måtte ha.

Rammelån?

Spørsmål:
 Hva er den beste måten å kvitte seg med kredittkortgjeld på (ca30000). Det kan være fristende å bruke rammelånsbufferen som er tilgjengelig?
Svar:
Så lenge man betaler på selve rammelånet, ja. Og de fleste som har rammelån betaler ned på gjelda.