• Laster aksjedata...

Når du søker om kredittkort og lån tar banken alltid en kredittsjekk av deg. Vi kan si at dette er en kvalifisert gjetning utført av et kredittvurderingsselskap.

Når et kredittvurderingsselskap skal vurdere deg, vil de vurdere hvor stor sjansen er for at du kan havne i betalingstrøbbel det neste året.

Kredittvurderingsselskapet bruker data som baserer seg fra flere registre. Ut i fra disse opplysningene, i tillegg til statistikk, kan de gjøre en vurdering. Denne vurderingen forteller kredittkortselskapet eller banken hvor stor sannsynligheten er for at låntaker kan havne i økonomisk trøbbel det neste året

Banken må kartlegge deg som låntaker

Prosessen starter så fort du har sendt inn en søknad om lån eller kredittkort. Før banken eller kredittkortselskapet kan tilby deg kredittkort, må de sjekke hvordan din økonomi er. Selskapet har tross alt ikke lyst til å tape penger når de skal gi ut et kredittkort.

I den forbindelse blir et kredittvurderingsselskap kontaktet. Disse selskapene har godkjennelse fra myndighetene til å sjekke i privatøkonomien til norske personer.

Dette blir sett på når du søker om kredittkort

Når kredittvurderingsselskapet skal gjøre en kredittsjekk av deg kommer de til å hente informasjon om blant annet dette:

  1. Din boplass
  2. Husstanden du bor i
  3. Hvilken jobb du har
  4. Hvor mye penger du tjener hver måned
  5. Din eksisterende gjeld

Slik ser en kredittscore ut

Når et kredittvurderingsselskap har samlet informasjonen de trenger, går de videre med å analysere dataene. Analysen pares med statistikk, og resultatet av dette er en poengsum.

Poengsummen du får er enten mellom 1-100 eller 1-300, dette skyldes at de ulike selskapene bruker forskjellige skalaer. Det de imidlertid har til felles, er at kredittscoren reflekterer sjansene dine for å få innvilget et kredittkort. Jo høyere poengsum du får, jo bedre sjanse har du for å få et kredittkort.

Avgjørelsen fra kredittkortselskapet

Det er alltid kredittkortselskapet som avgjør om du får et kredittkort eller ikke. Derfor vil kredittvurderingsselskapet sende kredittsjekken som er gjort av deg tilbake til kredittkortselskapet.

Hvilke faktorer kan påvirke kredittscoren?

Om du får kredittkort eller ikke avhenger av kredittsjekken og hvor høy poengsum på denne du har fått. Så hva er det egentlig som påvirker poengsummen? dette er det viktigste:

  1. Betalingsanmerkninger. Slike økonomiske heftelser har størst påvirkning på resultatet ditt. Dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger vil du få en veldig lav score, og dermed dårlige muligheter for å få kredittkort.
  2. Alder. Hvor gammel du er har også stor betydning. Jo yngre du er, jo lavere poengsum får du som regel.
  3. Inntekt. Har du fast arbeid og en normal eller høy inntekt er det ganske sannsynlig at du får kredittkort.
  4. Gjeld. Jo mere gjeld du sitter med, desto mer negativt teller det på kredittvurderingen. Dette gjelder spesielt hvis du sitter med mye usikret gjeld.

Kan jeg selv påvirke kredittsjekken?

Det er flere ting som kan ha en innvirkning på hvilken kredittscore du får. Det positive er at du kan gjøre noe med disse tingene. Ta betalingsanmerkninger som et eksempel. Disse både bør du, og kan du kvitte deg med før du søker om kredittkort.

Betalingsanmerkninger er kjedelige å ha. Dersom du kvitter deg med de, forsvinner de med en gang du har betalt for deg. Så fort du har gjort opp for deg, finnes det ikke spor av de i noe register.