• Laster aksjedata...

Vi har på en noe utradisjonell måte prøvd å fremstille fem måter å nedbetale gammel lånegjeld på. Hvert punkt har sitt navn og sin metode, og vi håper og tror for all del at dette er verdifull informasjon for de som skal nedbetale lån. Punkt nummer en passer kanskje best til lånetagere som enda har foreldre som føler et visst ansvar for økonomien til sin sønn/datter.

Her er våre fem råd til å korte ned gjelden.

1) Lá familia: Lån penger av familien og sett opp en fornuftig avbetalingsplan. Dette kan jo på mange måter sies å være det helt klart økonomisk fornuftige alternativet i og med at du ikke vil se deg nødt i å betale noe renter.

 

2) Risikosport: La være å betale forbrukslånet på et par terminer, ring så og fortell dem at du sliter pga høye strømkostnader og ønsker å komme frem til en løsning, men at du må få lavere gebyrer/effektiv rente evt. at de ettergir deler av gjelden hvis du skal (gidde/klare) betale. Det er først når du slutter å betale at de ofte gir bedre vilkår, for da taler statistikk for at de snart kommer til å tape på å ha deg som debtor.

 

3) Sjongløren: Prøv å få kredittkort eller kontokreditt i Skandiabanken (fikk 50′ da jeg var 20. Årslønna var 320′). Mener kredittkortet har bedre vilkår enn kontokreditten, så sats på det. Du kan på mange måter tjene penger på å ha lån fordelt over flere banker, men du må passe på at du aldri tar opp lån for å kunne fortsette det samme forbruket. Ta opp et forbrukslån eller kredittkort med lavere rente enn ditt nåværende lån, betal ned det gamle lånet og prøv å betal tilbake så mye som mulig så fort som mulig.

Da er du gjeldsfri før du aner ordet av det.

 

4) Lokalpatrioten: Prøv den lokale sparebanken, og få eventuelt en forelder til å kausjonere for deg. De lokale sparebankene stiller mer og mer opp for lokalbefolkningen, da det i finansbransjen er en utrolig hard kamp om kundene. Møt opp personlig i banken for å rådføre deg med de ansatte om hvilke muligheter du har som kunde. Vis interesse og vilje til å betale tilbake lånet/lånene.

 

5) Mr Lee: Ét nudler og betal ned hele lånet i en fei. Dette er jo et tips som i aller høyeste grad bør kombineres med mange av de andre, da man bør minke forbruket så mye som mulig om man sitter med inkassokrav og betalingsanmerkninger opp til halsen. Kutt ned på forbruket, kjøp mindre fysiske varer (utenom de du virkelig trenger), spis billigere mat og kutt generelt kostnader i hverdagen. Det er utrolig hvor mye du kan spare ved å være litt klok.