• Laster aksjedata...

Finansrådet advarer kraftig om at it-kriminelle forsøker å svindle seg til adgang til tusenvis av danskers nettbank via falske regninge-poster fra sikkerhetsfirma.
Hvis det ligger en mail, som tilsynelatende er fra sikkerhetsfirmaet F-Secure, i innbakken din, gjør du klokt i å unnlate å åpne den. Finansrådet advarer om at tusenvis av dansker i går mottok en falsk regningsoppkreving, som – hvis man åpner filen – kan gi svindlerne direkte adgang til ens nettbank.
Mailen ser ut som om, den er sendt av F-Secure, men avsenderne er it-kriminelle, som forsøker å lokke mottakerne til å åpne den lagt ved filen. Åpnet filen kan de it-kriminelle stjele nøkkelfiler og avlure passord, som er viktige sikkerhetsmessige elementer i mange danske nettbanker.
Tapet dekkes av banken
Spammailens avsender står som supportupdate@f-secure.com, og i emnefeltet står «Data er tillagt og sendt med denne meddelelse». Men det er altså ikke det riktige sikkerhetsfirmaet F-Secure, som står bak.
Hvis man allerede har åpnet filen og etterfølgende har brukt nettbanken sin, oppfordrer Finansrådet til straks å kontakte banken. Hvis det er lykkes de it-kriminelle å tømme kontoen, skal man likevel ikke fortvile. Bankene dekker tapet for privatkunder, hvis de utsettes for tyveri via nettbanken.
Rådene lyder:
* Bruk et antivirusprogram, som oppdateres automatisk og alltid er slått til.
* Installer løpende sikkerhetsoppdateringer til programvaren din.
* Bruk en personlig brannmur på datamaskinen. Åpn ikke lagt ved filer og klikk ikke på linker i mailer, med mindre det er en mail og fil, du har ventet.