• Laster aksjedata...

Offentliggjort 17.06.11 kl. 13:09
Krisen i Hellas har nådd nye dybder, og det innregner investorene helt kontant i aksjekursen.
Nordea forteller at europeiske aksjer for øyeblikket handles 20 prosent under deres amerikanske kolleger.
For øyeblikket er det demonstrasjoner i Hellas, statsministeren har stilt opp til et mistillitsvotum og byttet finansministeren ut. Samtidig arbeider EU på høytrykk for å skape en plan for landets gjeld, noe som imidlertid innebærer ytterligere nedskjæringer.
Kaos og statsbankerott
– Hvis regjeringen tvinges til å tre tilbake, så økes risikoen for politisk kaos og en gresk statsbankerott. Dermed røyker EU-landenes taktikk med å skyve problemene i fremtiden, for problemet ville skulle løses nå, skriver seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg.
– Vedtas de nye spareplanene ikke, økes risikoen også for at IMF ikke utbetaler de nester tranchere av hjelpepakken liksom de sannsynligvis ikke vil være med til fornyet støtte. Politisk kaos kan også få flere EU-land til å ytre seg om at man ikke vil være med lengre.
Tror på en ny redningspakke
Henrik Drusebjerg vurderer fortsatt at det mest realistiske scenarioet er at Hellas får en ny redningspakke kombinert med, at landet år restrukturert gjelden sin med lengre løpetid.
– Men hvis den greske regjeringen plutselig kaster håndkleet i ringen og gir etter for befolkningens press om færre nedskjæringer, kan det få alvorlige konsekvenser for ikke bare finanssektoren i Europa, men for hele aksjemarkedet. Så vil det være snakk om en hard landing med en nedskrivning av gjelden, hvor banker og andre finansielle kreditorer tvinges til å ta tap, skriver Henrik Drusebjerg.
Kan bare gå fremover
Senior-strategen gir imidlertid et glimt av lys i mørket. Hvis vi nå er dypest nede i den depressive stemningen på markedene, kan det jo bare gå en vei.
– Investorene er imidlertid etter hvert svært forsiktige eller pessimistiske, hvorved bare få positive nyheter kan skape opp et skikkelig hopp på aksjemarkedene. Prisfastsettelsen av aksjer er fremdeles attraktiv og inntjeningsutsiktene positive, skriver Henrik Drusebjerg.