• Laster aksjedata...

En av de store annonserte fordelene med å søke og å ha et kredittkort er det faktum at de blir akseptert i millioner av utsalgssteder rundt hele verden. Men er det noen store problemer du må vurdere når du bruker kredittkortet for utenlandske kjøp?

Vi har funnet ut noen ulemper med tanke på internasjonale transaksjoner med kredittkort.

Tapt, stjålet og ulovlig brukt.

Enkelte kredittkortselskaper har varierende politikk med hensyn til eventuelle mistete, stjålene eller ulovlig bruk av kredittkort for utenlandske kjøp. Det er derfor viktig at du gjennom din kredittkortavtale må se hvordan dette kan påvirke deg med hensyn til eventuelle kjøp du gjør i utlandet.

Tilbakebetalingspolitikk

Vanligvis, når du bruker kredittkort i hjemlandet, vil kredittkortutstederen gi deg gratis forsikring dersom varen du kjøper fra en forhandler på noen måte er defekt eller blir ødelagt. Men når du gjør dette i utlandet kan dette forandres – dvs. du kan ikke lenger ha rett til refusjon.

Den viktigste grunnen til at disse retningslinjene er normalt fritatt er fordi disse har vært forhandlet med forhandler i hjemlandet – og hvert lands avtale med kortutsteder er annerledes.

Hvis du ikke var allerede klar over det vil de fleste større kredittkortselskaper belaste forhandlere et gebyr for produkter kjøpt bruke kortene sine i detaljist-butikker. Denne avgiften kan variere fra mellom 1 – 5%, avhengig av hvor i verden de forhandler ligger. Selv om det kan godt være ulovlig i hjemmet ditt for detaljisten å legge til denne avgiften til deg som kjøper, er dette ikke tilfelle i hele verden – og det er ikke uvanlig i enkelte deler av verden for å finne ut at en forhandler vil bare akseptere ditt kredittkort kjøpet hvis de legger på denne avgiften.

Hvis du står overfor denne situasjonen, vil du ha ett av to alternativer;

(1) ikke kjøpe produktet, eller

(2) kjøpe produktet og på returen hjem skrive til kortutsteder og informere dem om forhandler som vedtar denne politikken, det vil da bli ansvar for kortutstederen å iverksette tiltak mot de forhandlene for denne uautoriserte handlingen (selv om du vil neppe få refusjon).

Så kjip er verden.

Avgifter

De fleste store kredittkortselskaper vil belaste deg et lite gebyr, i prosent, for hvert av utenlandsinnkjøpene du utfører ved hjelp av kredittkort.

Vekslingskurs

Ikke forvent å finne den kursen som brukes i å konvertere utenlandske kredittkort kjøp i din lokale valuta til å være den samme som i banken. I de fleste tilfeller velger kredittkortselskapene å ha en spredning på dette.

Hvis du skal utenlands på ferie bør du ta kredittkortene dine med deg i og med at de er svært nyttig å ha – men bare sørg for at du sjekke med din kortutsteder før du drar hva deres politikk er på din bruker kredittkortet ditt for utenlandske kjøp .