• Laster aksjedata...

Skal du bli bedre økonomisk? Følg disse ti tipsene, så er du i hvert fall godt på vei. Vi kjenner til de aller fleste tilfeller der folk bruker alt for mye penger på alt for mye tull, og det er primært den yngre generasjonen som sliter med pengebruken.

1. Identifiser feilen. Sjekk over bankutskrifter og se hvor pengene går. Handler du mye unødvendig elektronikk, så bør du kutte ut dette – det samme gjelder penger du bruker på mat og drikke. Her er nordmenn flest veldig dårlige.

2. Ikke kjøp lunsj på jobben – ta med matpakke hjemmefra.

3. Sett opp et budsjett månedlig der du skriver alle inntekter og alle utgifter.

4. Lag middag selv i stedet for å kjøpe take-away ute. Her er det svært mye penger å spare.

5. Ikke ta opp lån du ikke trenger. Om du skal på ferie, så kan forbrukslån eller kredittkort være svært gunstig. Men om du allerede har huset fylt med elektronikk, så er det dumt å ta opp forbrukslån for å kjøpe alt i elektronikkavdelingen på Jernia.

6. Betal ned de dyreste lånene først. Sliter du med mange forskjellige forbrukslån bør du betale ned de med minst utestående beløp først og fremst – dette for å unngå masse renter på et beløp som i første omgang var helt unødvendig å pådra seg.

7. Skaff deg et kredittkort som både har cashback samt rentefri betalingsutsettelse i noen uker. På den måten kan du «lovlig» være litt sent ute med betalingen uten at det skal gå ut over dine penger.

8. Tenk penger, penger og penger i hverdagen. Har du en jobb der du kan jobbe overtid, så gjør dette. Spesielt om du sliter økonomisk fra før av.

9. Dra mindre på byen.

10. Når du skal flytte deg fra A til B, så er det en hel masse kollektive alternativer som er mye billigere enn både det å kjøre bil og ta taxi. Buss, tog og trikk er miljøvennlige og billige. To fluer i èn smekk.