• Laster aksjedata...

Trenger du tips til en bedre privatøkonomi? Vi kan hjelpe deg godt på vei – men du må huske på at det endelige ansvaret ligger hos deg selv. Ved å endre enkle vaner i hverdagen kan du spare mye penger.

Vi har samlet ti tips til en bedre privatøkonomi.

1. Har du lån, så bør du skaffe en oversikt over disse og snakke med banken om en nedbetalingsplan. Det å få alle lånene sine inn i et system vil gjøre de mye enklere å forholde seg til.

2. Mat og drikke er et punkt der de aller fleste har et forbedringspotensiale hva angår økonomi. Smør deg matpakke i stedet for å handle mat på jobb eller skole – her er det mye penger å spare.

3. Bli kvitt ting du ikke trenger. Har du behov for raske penger, så er annonseplasser som Finn.no og QXL.no gull verdt. Det er ikke noe vits i å ha masse ting liggende som ikke er i bruk.

4. Når du skal ta opp lån; ta å søk litt rundt etter hvilke lån som er de mest gunstige. Det er store forskjeller på både rente og nedbetalingstid på mange av lånene, så her er det viktig å velge det som er mest gunstig for deg.

5. Ikke benytt deg av kredittkortet mer enn nødvendig. Den smellen mange går på når det kommer til privatøkonomi er nettopp å benytte seg av «kunstige penger» i alt for stor grad slik at man ender opp med høye renter.

6. Ikke ta opp mer lån enn du strengt tatt trenger. Har du allerede studielån, billån og boliglån, så er det kanskje ikke så gunstig å ta opp to eller tre forbrukslån for å finansiere den nye flatskjermen din.

7. Sett opp et månedtlig budsjett. Noen ting er nødvendige å bruke penger på, andre er ikke så nødvendige. Om du har sett Luksusfellen på TV3, så har du sett at et budsjett er veien til en godt koordinert privatøkonomi. Har du en økonomi som tillater deg å bruke penger på ting man egentlig ikke trenger, så fører du opp dette i en post kalt «Annet» i budsjettet.

8. Betal tilbake de lånene med høyest rente først. De aller fleste voksne folk med peiling på sunn økonomi lar studielånet ligge lenge før de betaler alt tilbake. Dette er på grunn av at studielån har en såpass gunstig rente at man godt kan ha det lånet hos banken så lenge som mulig.

9. Sett av en del penger til sparing i måneden. Det er alltid greit å ha penger liggende på en sparekonto da det alltid kan skje uforutsette ting. Om din nye bærbare Mac går i gulvet, så kan det være greit å ha penger til å erstatte den.

10. Noen ting kan godt kjøpes brukt uten at man blir oppfattet som «sær». Blant disse tingene finnes bil, scooter/MC, datamaskiner og bøker/filmer. Noen auksjonssider på nettet gir deg et godt innblikk i hvor prisene ligger når det kommer til brukte ting. Dette er en god måte å bedre din privatøkonomi på.