• Laster aksjedata...

Spørsmål:

Har nå mottatt brev om at en vare jeg har bestilt nå har kommet til mitt lokale postkontor. Det er noen t-skjorter.

 

I går var jeg på Alnabru for å hente ut varen da den hadde blitt stoppet i tollen. Da fikk jeg en tollbetjent til å se på det, og gi meg en regning på 108 kr for varene. Men det viste seg at pakken hadde blitt sendt videre 50 min før jeg kom og skulle hente den.

På den hentelappen jeg nå har mottatt står det at jeg skal betale 218 kr.

Pris fortolling (inkl. MVA): 110.00

Utlagt MVA: 79

Utlagt toll/avgifter: 29

=218

 

Hvorfor skal jeg nå betale over hundre kroner mer i dag? Sendte de bare en mail på tirsdag der jeg skrev hva innholdet var og hvor mye det kostet meg. Som endte på 287 kr. Også skal jeg nesten betale hele beløpet?

Svar:

Dette er noe jeg har hørt.

 

Noen sender mail til de som selger og ber om lavere verdi på pakka enn opprinnelig, slik at de slipper unna med mindre mva. F.eks. en ting til 5k skrevet ned til 1k. Man er da over 200kr grensen, men slipper billigere unna.

 

Andre spør om selgeren kan merke pakka med under 1k og gave. Det er ikke mva og toll på gaver under 1k.

 

Varene er dog kun forsikret for summen pakken er deklarert med, så om den forsvinner har man tapt differansen mellom virkelig verdi og deklarert verdi.

 

Pakker som er merket til 5k kan også gå gjennom tollen. Har hørt om at dyrere ting går gjennom uten mva etc, selv om pakken er merket med høy verdi.

 

Tollen tar stikkprøver og hvis din pakke blir stoppet og pakket opp, så må du regne med å sende dokumentasjon på oppfordring. Dette er noe de gjør hvis dokumentasjonen er mangelfull eller hvis den deklarerte verdien virker lite troverdig.

 

Å forfalske papirene vil jeg sterkt fraråde. Du gjør deg da skyldig i dokumentforfalskning og kan få et digert helvete. Det er ikke så mange månedene siden en mann ble bedt om å ta med kontoutskrifter 3 år tilbake til Tollvesenet pga handel i utlandet. Han hadde riktignok vært ute selv, og de lurte på noen transaksjoner han hadde gjort med VISA. Større betalinger blir nemlig registrert i valutaregisteret. Mannen måtte ut med 50k i mva.