• Laster aksjedata...

Jeg har merket at det å ha flest mulig biler på kortest mulig tid har blitt en trend i dagens liv i byen. Folk holder på å bytte til ny bil uten grunn. Det virker som bilen har blitt en måte for folk å uttrykke og vise sin status på – noe det sikkert har vært i mange år, bare ikke i like ekstreme former som det er akkurat nå. Hvert år er det så mange nye bilmodeller kommer opp, noe de naturligvis tjener godt på når folk bytter ut bilene sine i hytt og pine.

Det er både økonomisk og miljømessig uforsvarlig. Så spør deg selv – trenger du egentlig å kjøpe en ny bil?

Tenk på alle kostnadene som kommer med. Billån, forsikring og det som verre er.

Jeg hadde selv hørt folk si dette: «Jeg trenger uansett å betale for avdrag på billånet mitt hver måned, så hvorfor ikke bytte til en bedre ny bil» Det virker som å betale bilens avdrag har blitt en del av folks rutinemessige liv slik at om de ikke betaler ned på billånet for den terminen vet de ikke hva de skal gjøre med pengene.

Jeg vet at jeg kan støte mange mennesker ved å si at å kjøpe en ny bil ikke er nødvendig. Men det jeg sier er ikke at du ikke kan kjøpe en ny bil. Men når du ønsker å kjøpe en ny bil bør du tenke på hvorfor du vil kjøpe den. Er det nødvendig? Ønsker du å kjøpe det fordi du trenger det? Eller du ønsker å kjøpe den bare fordi du ønsker å vise fram til folk at du er rik? Kjøper du bilen for å øke ditt ego?

For min egen del kjøper jeg bare en bil når det trengs. Når jeg sier ”trengs”, mener jeg at jeg virkelig skal trenge denne bilen. Hvis huset mitt ligger på et område hvor jeg ikke har tilgang til offentlig transport, så vil jeg vurdere å kjøpe en bil. Hvis min gamle bil har for mange problemer, så jeg vil vurdere å bytte til en ny bil. Ikke hvis jeg vil skakkjøre meg økonomisk eller hindre Norges CO2-mål om å redusere dette på lengre sikt. For jeg er ikke en slik destruktiv person.

Du må tenke på økonomien. Tenk at billån er dyrt, og at du neppe vil kaste deg inn som gjeldsslave om du endelig har betalt ned masse på det forrige billånet. Ikke gjør privatøkonomien til noe forverret bare fordi du har lyst på blå i stedet for gul bil.

Foreløpig har jeg en bil som er 5 + år gammel. Jeg har ingen intensjon om å endre en ny bil akkurat nå i og med at min nåværende bil fortsatt er i god stand. Jeg har tenkt å bruke bilen i minst 10 år hvis forholdene ligger til rette for det. Egentlig benyttes bilen i dag av min kone til å kjøre seg til jobb. Jeg har ingen intensjon om å kjøpe en annen bil selv om det ikke er noe problem i å få en økonomisk.

Mine to tips:
– Behold den nåværende bilen.
– Kjøp ny bil KUN om økonomien ligger til rette for det.
– Ta offentlig transport når dette lar seg gjøre, for å spare både miljøet og lommeboken.