• Laster aksjedata...

Lehman Brothers har kollapset, Merrill Lynch er kjøpt opp. Bear Stearns forsvant i påsken.
Dermed har tre av de fem store investeringsbankene på Wall Street forsvunnet.
– Det er en hundreårsbølge som slår inn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no, og viser til de store finanshusene som har kollapset.
– Det viser at systemet vi hadde ikke var stabilt, konstaterer sjeføkonomen.
Kritisk til Fed
Han mener situasjonen er en god illustrasjon på at kosntadene ved kredittsykelen gikk over skaftet på vei opp. Andreassen lurer på hvorfor den amerikanske sentralbanken Federal Reserve lot det skje.
– Dette har jeg ment hele veien, og mange sa det undervies, at sentralbanken sto og så på at kredittveksten var veldig høy og at boligprisene steg kraftig og at risikoen for at dette ville destabilisere systemet, sier Andreassen.
– Den største kritikeren har kanskje vært sentralbankenes sentralbank, Bank of international settlements (BIS). Den har vært veldig klar i analysene på at risikoen var stor for at dette ville gå galt. Nå har det gått galt, konstaterer Andreassen.
– Det er ikke over ennå
Andreassen tror imidlertid ikke at dette er det definitive vendepunktet i kredittkrisen.
– Nei, det tror jeg ikke. Washington Mutual har problemer, AIG har problemer, og jeg tror vi kommer til å se flere tap i banker i USA og i andre land fremover, noe som gjør at dette ikke er over ennå.