• Laster aksjedata...

Det er svært få ting som er så nyttig som et kredittkort. Denne lille rektangelen av plast kan gjøre livene våre så mye lettere, men til den uforsiktige personen kan kredittkortet også bringe mye elendighet. Kredittkort kan være den enkleste måten å få tak i et lån på i og med at det er alltid tilgjengelig når du trenger det, men det kan også være den raskeste måten å skaffe seg kredittkortgjeld på.
Dog skal vi sjekke ut ulempene ved å ikke ha et kredittkort – som jo faktisk er ganske mange.
Kredittkort som vi kjenner dem i dag er et relativt nytt fenomen og er i kontinuerlig utvikling. De viktigste lovene som beskytter forbrukernes rettigheter som involverer kredittkort ble vedtatt rundt midten av syttitallet. Kredittkort var ikke så viktig da som de er nå.
Bankene trenger ikke tjene penger hvis folk ikke overgår gyldighetsperioden for kjøp uten gebyrer hvor ingen kroner belastes for en måned. Dette er standard prosedyre, og enkelte kredittkort har bedre vilkår enn andre på tilbakebetalingstid.
Kredittkortselskaper og banker er virkelig kreative og har klart å lage kredittkort som en nødvendig del av dagliglivet. De jobber for å få kredittkort akseptert i flere og flere bedrifter, og for å få kundene til å forstå de mange fordelene som det er ved å bruke sine kredittkort.
I vår tid er ikke kredittkort lenger noe luksus. Hvis du reiser trenger du ditt kredittkort for å bestille fly og reservere hotellrom. Du må også ha kredittkort for å leie biler, for å kjøpe bensin og kjøpe produkter via telefon eller på internett. Det å være uten kredittkort i dag vil gjøre livet ditt så vanskelig at jeg ikke tror du kan tenke deg det engang. Uten at vi selv kanskje er klar over det har kredittkort blitt standard prosedyre i hverdagen vår.
I dag er lån en nødvendighet. En billig, pålitelig ny bil koster hundretusener av kroner, og selv om folk flest kanskje ønsker å betale kontant er virkeligheten slik at de vil trenge et lån. Satsene og vilkårene for lånet vil bli bestemt av din arbeidsinntekt og nåværende situasjon hos den aktuelle banken. Hvis du har vært smart med banken tidligere og nedbetalt tidligere lån i tide vil du være i en gunstig posisjon. Hvis ikke vil resultatet bli et mer kostbart lån med høyere rente.
Kredittkortgjeld i vestlige land har steget raskt til utenkelige proporsjoner, og bankene fortsetter å låne ut penger i hytt og gevær for å fremskaffe høye gebyrer og renter. Kredittkortet har virkelig blitt en hjørnestein i hverdagen. Men dessverre har den også en bakmedalje – nemlig all denne forbruksgjelden som hoper seg opp i de norske hjem.
Vi har dog samlet opp noen klare fordeler når det kommer til å ha et kredittkort.
– Du unngår risikoen for å bære rundt for mye penger
– Du kan ta ut penger i minibank i nødstilfeller
– Evnen til å handle via telefon eller på internett
– Muligheten til å kjøpe ting når dine egne kontanter er ikke tilstrekkelig
– Evnen til å holde tilbake betaling når du er misfornøyd med et kjøp på internett og liknende
– Noen kredittkort gir deg også cashback i tillegg til gratis reiseforsikring om du kjøper reisen med kortet
Hvis du mister kredittkortet ditt kan du få en erstatning uansett hvor du er. Du får også beskyttelse mot svindel eller uautorisert bruk, noe som betyr at du har minimalt eller null ansvar. Kredittkort kan være en ressurs i nødstilfeller, for eksempel en stor bilreparasjon-regning eller en uforutsett utgift.