• Laster aksjedata...

Ungdom og gjeldsproblematikk begynner å bli en ganske vanlig sammensvergelse – spesielt blant ungdom som verken har økonomisk utdannelse eller særlig strengt reglement hjemmefra. Når man er 18 år i Norge, så kan man ta opp både kredittkort og forbrukslån for å fikse litt på finansene sine, noe faktisk noen velger å gjøre til ting som sydenferier og russetid.

Så det er ikke alltid at gjelden kommer så plutselig som man kanskje tror.

Selv var jeg i kontakt med en ung fyr som hadde tatt opp forbrukslån på 25,000 norske kroner for å finansiere russebussen sin sammen med noen venner. Når russetiden var over, så angret han ganske dypt og inderlig på den økonomiske situasjonen han selv hadde satt seg i.

Er du ungdom og har gjeld som følge av kredittkort eller forbrukslån, så vil jeg gi deg tre følgende tips:

1. Ta kontakt med en økonom eller en annen litt mer voksen person som har peiling på økonomi og hør hva du skal gjøre fremover. Det å ta beslutningene selv vil ikke være det mest gunstige i den tiden du er inne i akkurat nå.

2. Ikke ta et refinansieringslån før du har fått godkjennelse fra nevnte voksne person om at det er lurt. Man kan lett la seg friste til å ta opp et nytt lån for å dekke over alle de gamle og få samlet alt inn i et lån, men la først økonomene få ta seg av sitt før du gjør noen beslutninger i det hele tatt.

Mest sannsynlig vil det jo faktisk lønne seg å ta opp et slikt forbrukslån for å skaffe seg en bedre oversikt og gjøre renten 2-3 ganger lavere, men det vil du nok forstå når du leser vilkårene for den type finansiering.

3. Ta deg ekstravakter på jobb og liknende – skaff penger over alt der du kan skaffe penger. Om du må selge en gammel PC eller den gitaren du spiller på hver kveld, så er det bedre å gjøre det for så å komme seg ut av gjeldskrisen enn å sitte inne med en hel masse betalingsanmerkninger og liknende i ung alder.

For tro meg; om du skaffer deg et dårlig forhold til landets banker allerede i ung alder, så vil jeg nesten ikke anbefale deg å kjøpe bolig her i Norge. Det er veldig mange som har gått på den smellen som ungdom og angrer den dag i dag.

Innser du at du har for mye gjeld til hva du har sjans til å betjene slik ståa er nå, så bør du handle raskt. Gjeld er ikke noe som forsvinner selv om de som har utstedt forbrukslånet eller kredittkortet nærmest har gitt uttrykk for det i det de har presset deg inn i den situasjonen du er i nå.