• Laster aksjedata...

Det er tøft å klare seg økonomisk i dagens harde liv. Med boliglån, billån og massive mengder av kredittkortgjel sliter de fleste med å klare seg fra måned til måned. Selv om de fleste folk gjør hva de kan for å betale regningene sine, er det få som er forberedt på det fenomenet økonomisk katastrofe – eller personlig gjeld.
Disse gjeldskatastrofene kommer smygende i mange former som tap av jobb, alt for mange forbrukslån eller plutselig sykdom kan bryte ned alle og en hver privatøkonomisk. Men det er ikke så vanskelig å gjøre forberedelser som vil hjelpe deg i harde tider. Alt som trengs er litt planlegging på forhånd.
Her er et par ting som vil hjelpe deg å være forberedt på det uventede:
Få deg et kredittkort. Det er ikke alltid lurt å benytte seg av låne penger, men det er noen tilfeller der det kan være nødvendig. Personer som mister jobben sin plutselig ville hatt godt av å ha tilgang til kontanter selv mens du er uten jobb. Nå har vi en ganske fungerende trygdeordning her i Norge, men det kan allikevel være greit å ha i bakhodet at du har penger til overs i trange perioder. Hvis du ikke bruker et kredittkort regelmessig bør du skaffe deg et og oppbevar det på et trygt sted. Sjekk forsiden her på Lane.no – der er det gunstigste kredittkortet nå om dagen. Med god rente og tilbakebetalingstid.
Hør med banken om du kan skaffe deg en kontofon  – slik at du kan betale regninger selv om du ikke er hjemme via Internett. Du trenger ikke å bruke tjenesten, men det kan bli nyttig i en tid når du minst venter det. Det er greit å ha backup-løsninger i ALLE sammenhenger.
Spar nødkontanter – Økonomiske eksperter (såkalte siviløkonomer med lang økonomisk utdanning) anbefaler at du sparer minst tre måneder av finanskostnadene dine. Om du bruker 10,000 norske kroner i måneden bør du ALLTID ha 30,000 tilgjengelig på kontoen din. Det er vanskelig, men hver lille bit kan hjelpe deg i en krisesituasjon. Prøv å kutt ned på noen unødvendige elementer, for eksempel å kjøpe drinker på byen eller kjøpe de dyreste bleiene til ditt nyfødte barn. Du vet aldri når du trenger å få tilgang til nødkontanter.
Med litt planlegging kan du nå lang vei når en finansiell krise settes i gang i ditt privatliv. Hvis du planlegger for det allerede nå vil du ha færre bekymringer senere.