• Laster aksjedata...

Offentliggjort 11.07.11 kl. 06:46
Forhandlinger om å redusere USAs gjeld ble avbrutt etter halvannen time. De fortsetter mandag.
Den amerikanske presidenten Barack Obama. Foto: Susan Walsh/AP
USAs president, Barack Obama, møttes natten i mandag dansk tid med både republikanske og demokratiske ledere for å finne en løsning på landets kjempegjeld som kan ende med at statskassen løper tørr.
Møtet med Kongressens ledere fant sted i Det hvite hus og varte mindre enn halvannen time – langt kortere enn de firefem timene, som observatører forutsa i siste uke. Men partene ble enige om å møtes igjen mandag.
Lørdag avviste republikanerne en bredt sammensatt spareplan til fire billioner (4000 milliarder) dollar og oppfordret til at man i stedet fokuserer på en spareplan på det halve.
Pengene rekker til 2. august
Det amerikanske finansdepartementet har tidligere sagt at man vil gå tom for lånemuligheter 2. august, noe som vil si at USA ikke vil ha penger til å betale gjelden sin.
Republikanerne har avvist å heve det lånetaket på 14,3 billioner dollar som Kongressen har fastsatt, hvis ikke det samtidig vedtas omfattende besparelser.
Kappløp
President Barack Obama gjorde det med forhandlingenes start klart at man er ute i et kappløp med tiden. Spurt om partene kan bli enige om å redusere underskuddet innen de neste ti dagene, svarer han:
– Det blir vi nødt til.
En avtale skal være på plass innen 22. juli for at Kongressen kan rekke å behandle den innen 2. august.