• Laster aksjedata...

Mer enn halvdelen av gangene treffer analytikerne skjevt i sine forutsigelser. Forklaringen er flokkmentalitet og fokus på andre faktorer enn prisen.
La oss innledningsvis slå fast at forskning peker på at aksjeanalytikere bidrar positiv til et mer informativt og effektivt aksjemarked.
Men det er nødvendig alltid å forholde seg kritisk til kvaliteten av den varen man som investor betaler for.
Analytikerne og oraklet
Det moderne mennesket anser seg for å stå på toppen av sivilisasjonen.
Meg tyder likevel på at vi i høy grad lever på en illusjon. Likheten mellom den moderne tidens analytiker og det knapp 3000 årene gamle Oraklet i Delfi er på mange måter slående:
*
Begge besitter nærest gurustatus
*
Dagens investorer valfarter til analytikeren for å få råd, som datidens krigsherrer og kjøpmenn valfartet til oraklet
* Begge tjener store summer på å forutse framtiden
* Begge bruker passe vage formuleringer, så de ikke kan klandres, hvis forutsigelsen ikke inntreffer
Kunne det være deg?
Vi søker en aksjeanalytiker til et selvstendig og utfordrende jobb. Dine primære arbeidsoppgaver består i at:
*
Utarbeide virksomhet- og bransjeanalyser
* Utarbeide aksjeanbefalinger
* Besøke virksomheter og delta på konferanser
Dette stillingsoppslag er naturligvis et tenkt eksempel. Ikke desto mindre utgjør de tre punktene krumtappen i mange analytikeres daglige arbeid.
Hvert dag sitter tusenvis av aksjeanalytikere og søker etter «den gode investeringen». Dommen er kontant og kompromissløs: I all sin enkelthet kan analytikeren kåres som en suksess eller fiasko.
En eksakt vitenskap?
Redskapene til å finne den perfekte investeringen er mangfoldige. Sofistikerte verdiansettelsesmodeller, kraftfulle datamaskiner og samtaler med virksomhetenes toppledelse, leverandører og kunder inngår alle i en avansert symbiose.
Forutsetningene for å treffe flekk burde derfor være bedre enn noensinne før. Resultatet av denne disiplinert innsatsen er likevel mildt sagt nedslående. Tre forhold gjør seg særlig gjeldende 55 (Kilde: Womack, Kent L: The Value Added by Equity Analysts, AIMR 2000).
*
% av gangene treffer analytikere skjevt med mer enn 10 %
* Feilmarginen er stigende, jo lengre tidshorisonten er.
* Analytikere er i gjennomsnitt for optimistiske.
Resultatet bør få enhver ambisiøs og ærekjær analytiker til å foreta en selvransakelse. Hvorfor er evnen til å forutsi så ringe – til tross for de fleste redskapene?
Flokkdyr med mansjettknapper
Meg tyder på at en av grunnene til den skuffende forutsigelseevnen skyldes «flokkmentalitet» blant analytikere. ( Kilde: Olsen, Robert A.: Implication grynt Herding Behavior for Earnings Estimati-on, Risk Assessment and Stock Returns, Financial Analyst Journal 1996).
Forskning har vist at analytikere har en tilbøyelighet til å rette inn etter flertallet. Til tross for uenighet med flertallet vil en analytiker ofte legge seg i nærheten av gjennomsnittet.
Suksess for den enkelte blir dermed å være tett på gjennomsnittet – fremfor å være tett på det riktige resultatet. Vi analytikere kan også være redd…
Kjærlighet gjør blind
Et viktig element i en analytikers daglige virke består i å reise nær og fjernt for å besøke virksomheter. Disse besøk er en effektiv måte å oppnå kjennskap til virksomheter og sin toppledelse.
Dessverre har det enda ikke vært mulig å dokumentere at fysisk «nærkontakt» med virksomheten har skapt bedre utbytter.
Årsaken kan være, at analytikere ganske enkelt blir tatt med storm. Som «retoriske geni» – med et stort kjennskap til hvad det ønskes hørt – kan bedriftsledere være sanne folkeforførere.
Konsekvensen kan være fatal: Fokus fjernes fra aksjen. Virksom-varmen kan være nokså god, men det er aksjen, som gir utbyttet.
Speilbildet er din verste fiende
Da psykologen Daniel Kahneman sammen med økonomen Ver-non L. Smith i 2002 fikk tildelt Nobelprisen i økonomi, ble det endelig akseptert, at den menneskelige psykologien spiller inn på de finansielle markedene.
Behavorial Finance ble den nye teorien døpt. I all sin enkelhet bygger denne «atferdsfinansen» på at de finansielle markedene også styres av følelser.
At analytikere styres av emosjonell atferd er bare naturlig. Knapt 3000 år skulle det gå, før den finansielle verdenen ville erkjenne at vi tross alt bare er mennesker og dermed ikke besitter absolutt innsikt, men ligger under for våre menneskelige natur.
Endelig kunne Oraklet i Delfis to uomtvistelige premisser – «Kend dig selv» og «Intet til Overmål» offiselt bli tilføyd den finansielle litteraturen. Ringen synes dermed lukket.
Investor – kjenn deg selv
Våre holdning er klar: Fundamentalanalyse er den mest presise metoden til å fastlegge en aksjes «sanne» verdi: Inntjeningsevnen og kursutviklingen skal henge sammen.
Vi vedkjenner oss likevel i høy grad, at menneskets psykologi driver de finansielle markedene på kort sikt. Kilden til suksess ligger dermed i evnen til å gjennomskue når markante reaksjoner er basert på fundamentale forhold, og når de er styrt av irrasjonell atferd.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.