• Laster aksjedata...

Unge som kjøper bolig for første gang er ekstra utsatt for å gjøre en dårlig handel. Nå kan de få gratis boligkjøperkurs.

– Førstegangskjøpere har et sterkt ønske om å komme seg inn på boligmarkedet og lar ofte følelsene styre over fornuften, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst.

Boligkjøperkursene som NITO arrangerer over hele landet har som mål å forhindre at folk kjøper katta i sekken. Kursene holdes en rekke steder denne våren, og er gratis.

– Mange unge vil gjerne bo i attraktive områder og havner i heftige budrunder med korte tidsfrister. Det er en uheldig kombinasjon når du verken har erfaring med boligkjøp eller eierskap. De har også ofte liten kunnskap om hva som ligger i begreper som fellesgjeld, innskudd, lånetakst og boligsalgsrapport, sier han.

Lar seg blende

Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er lærer på noen av kursene.

– Vi ønsker at kursene skal styrke folks kritiske sans, slik at de er best mulig forberedt til det som antagelig er den viktigste handelen i deres liv, sier han.

Å få en stylist til å innrede boligen, er blitt svært vanlig.

– Styling kan også sammenlignes med lettkledde damer på bilpanseret, de avleder oppmerksomheten fra det du bør undersøke. Et lite rom får små møbler for at det skal virke større. Gardiner skjuler stygge vinduskarmer, og ripete parkett dekkes med tepper, sier han.

På kurset lærer man hvilke svakheter eller feil i boligen som kan gi utbedringsbehov som koster både tid og penger. Bad, elektrisk anlegg og fukt er gjengangere.

Han anbefaler å gå på mange visninger for å få trening.

– Ofte er det mange mennesker der samtidig, og du har svært begrenset med tid fordi det mye oftere enn før bare er én visning. Du får en masse inntrykk som må fordøyes raskt, og det er vanskelig å gjøre gode vurderinger hvis du ikke går systematisk til verks og har klart for deg hva du skal sjekke nøyere.

Les alltid alt

En av de viktigste lærdommene på boligkjøperkurset er at man må skaffe seg mest mulig dokumentasjon om boligen.

– Selgers egenerklæring og takstmannens vurdering bør leses med lupe. Se særlig etter hint om feil eller mangler. Du vinner sjelden fram med klager på feil som var nevnt i informasjon du fikk lese på forhånd, sier Bartholdsen.

Også positive opplysninger bør man dobbeltsjekke. En kjapp prat med megleren er ingen garanti.

– Etterspør bekreftelse på e-post, så har du mer å fare med i etterkant. Jeg har selv opplevd meglere underslå vedtak om utbygging foran panoramautsikten, eller omtale forhold som problemfrie selv om generalforsamlingens papirer beviser det motsatte, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Dyrt å eie

Ikke bare mangler førstegangskjøpere erfaring i hva de skal se etter når de kjøper bolig, men også hva det innebærer å være boligeier.

– Hvis du ikke har kunnskap om hva du bør forvente å punge ut med til faste utgifter, vedlikehold og utbedringer, er det fort gjort å blakke seg i budrundene og ikke ha nok til de løpende utgifter i etterkant, sier Espen Fuglesang i NITO Takst.

Låner du til pipa for å sikre deg boligen, kommer du i knipe hvis det viser seg at boligen krever dyre strakstiltak, advarer han.

På kurset lærer man blant annet hva man må forholde seg til som boligeier, hva som er farlig i forhold til brann og mulig sikker rømning, de vanligste fuktskadene og kostnader rundt å utbedre eller bytte tak og vinduer, bygge bad og drenere.

– På boligkjøperkusene går vi igjennom hvilke dokumenter som gir deg gode tekniske opplysninger om eiendommen og gir deg en forståelse for de ulike begrepene innenfor boligsalg, sier Fuglesang.

NITOS BOLIGKJØPERKURS VÅREN 2015

  • Grimstad, tirsdag 24.mars, Universitetet i Agder
  • Narvik, tirsdag 21.mars, Høgskolen i Narvik
  • Verdal, onsdag 22.mars, Stiklestad Nasjonale Kultursenter
  • Trondheim, torsdag 23.mars, lokaler ikke avklart
  • Bergen, mandag 4.mai, lokaler ikke avklart
  • Stavanger, tirsdag 5.mai, NITO Rogaland
  • Haugesund, onsdag 6.mai, Hotell Scandic Haugesund