Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Aksjekapital

Hogst og maskin

New Member
hei, jeg skal starte et AS og har satt inn kr 30000.- i aksjekapital.
Kan dette brukes til kjøp av kontorutstyr/PC og div utstyr som man trenger i oppstarten?

Takker for svar

Mvh Johnny
 

quicktech

Medlem
Det kan være regnskapsførere vil arrestere meg litt på det tekniske, men tenk på Aksjekapital som "minimum netto verdi" selskapet ditt kan ha. Selskapets samlede verdi skal aldri understige dette. Men det er mange som misforstår og tror det er kontantene på konto som ikke kan brukes. Det er feil.

Hvis du "bruker" pengene på noe som ikke tilfører selskapet verdi, så vil du tape egenkapital og være pålagt å bringe situasjonen i orden, ellers vil selskapet måtte avvikles.

Men kjøp av maskiner og utstyr, vil som regel balanseføres. Ergo har du brukt 30 000 kr i kontanter for å skaffe deg maskiner og utstyr som er verd 30 000 kr, og de balanseførte verdiene er dermed fremdeles intakte.

Det er for øvrig helt vanlig at man må bruke penger for å tjene penger, så det er ingenting i vegen for at du bruker pengene på andre ting også, så lenge det er del av tilvirknings prosessen, fordi dette bygger verdier som du i teorien skal fakturere kunden senere. Utestående faktura balanseføres, og til og med ufakturert tilgodehavende kan også balanseføres.

Det er først når du har kommet i en situasjon hvor verdiene i selskapet er utradert at man får trøbbel med kredittscore, revisor, staten, osv.

Evt korreksjoner fra kyndige mottas med takk.
 

mariusc

New Member
Siden man ikke er mva-pliktig fra start av - vil man kunne få mva-fradrag for kostnader på datautstyr og annet materiell som er anskaffet før man runder kr 50.000,- i omsetning, så lenge det skjer samme år som firmaet etableres og anskaffelsen finner sted?

Hvis ja, er det mulig å få mer mva tilbake enn hva man har betalt?
Eksempel:
Si at 25000,- går til datautstyr, lisenser etc. Det vil si 5000,- i mva betalt.
Man kjøper og selger produkter/timer for 52.000,- (50.000,- deretter 2000,- inkl mva). 2000,- blir mva-pliktig, altså skal kr 500,- innbetales i mva. Vil man da betale kr 0,- i mva eller få 4500,- refundert?
 

Stoppet

Banned
Ja, du kan søke om å få refundert allerede betalt mva når du blir registrert. Og ja du får igjen det du har til gode av mva.
 
Topp