Kjapp og trygg hosting for Wordpress

ENK ved siden av full jobb, er AS bedre?

Dag Frogner

Supermedlem
Jeg driver mitt ENK ved siden av full jobb og må derfor skatte 45-50% av overskuddet i ENK`et siden dette blir å regne som bi-inntekt. Hvordan ville det vært om jeg heller hadde AS? Hadde jeg da kommet noe bedre ut av det?

Er det noen spesielle fordeler/bakdeler med ENK/AS når man har det "på si"?
 

Kenneth Dreyer

Well-Known Member
Om det uansett skal tas ut som lønn, så beholder du ENK. Går du over til AS blir du pliktig å betale arbeidsgiveravgift i tillegg.

Skal du derimot investere med ASet, så varierer jo lønnsomheten etter hvor stor omsetning du har og hva du investerer i.
 

Dag Frogner

Supermedlem
Tonny: Du har forsåvidt rett, men de aller, aller fleste arbeidsgivere (min inkl) trekker skatt fra arbeidstakerene utifra tabelltrekk. Da skatter man en viss prosent av inntekten utifra hvor stor denne. På skattekortet står det i tillegg "Trekkprosent" og denne prosentsatsen blir man trukket på bi-inntekt, altså alt utenom hovedarbeidsgiver.

Hos meg står det 45 her om jeg ikke husker helt feil.

Kenneth: En del av det skal taes ut som lønn ja. Jeg må betale arb.avgift også selvom det kun er meg som står på lønningslisten?
 

Tonny Kluften

Administrator
Jeg lurer på om du angriper dette fra feil innfallsvinkel. At bi-arbeidsgiveren trekker 45% betyr ikke at du skatter 45%. Du vil få igjen på skatten det du trekkes for mye.
Dessuten er det slik at det som bi-arbeidsgiveren trekker skatt av er lønn, og lønn fra andre har ikke noe med ditt ENK å gjøre.
Du burde heller få penger fra bi-arbeidsgiveren som honorar, da trekker han ikke skatt og du må betale inn riktig mengde penger selv. (Men husk at skal du få betaling som honorar må du legge på div. kroner.)

https://www.webforumet.no/forum/konomi-regnskap-og-administrasjon/11415-kostnad-pr-ansatt.html

https://www.webforumet.no/forum/gen...utgifter-ved-selvstendig-n-ringsdrivende.html
 

Dag Frogner

Supermedlem
Nå tror jeg du missforstod meg litt. ;)

Jeg har jo strengt tatt ingen bi-arbeidsgiver, for det er jo mitt ENK som er min bi-inntekt og overskuddet her blir jo regnet som min bi-inntekt. Det er altså ingen andre arbeidsgivere inni bildet enn min hovedarbeidsgiver.

Du har rett i at jeg får igjen det jeg betaler for mye, men når jeg nå tjener ca 500.000,- i min vanlige jobb, vil jeg tro at 45% er ganske nære det jeg faktisk må skatte av overskuddet i mitt ENK for å ikke gå i minus totalt sett.
 

Kenneth Dreyer

Well-Known Member
Du må betale arbeidsgiveravgift når du gir deg selv lønn i AS, noe du slipper med ENK. Så fremt det ikke er snakk om veldig store beløper, liten risiko og ingen store investeringsplaner, så er det nok enklest for deg å beholde ENK.

Skatten er den samme på lønnen uavhengig om det kommer fra en arbeidsgiver, overskudd fra ENK eller lønn fra eget AS (som i realitet er akkurat det samme som å få lønn fra din arbeidsgiver).

Om den totale lønnen din når toppskatten, så kan man ofte spare skatt ved å ta utbytte, fremfor lønn (krever at du har AS).
 
Sist redigert:

Dag Frogner

Supermedlem
Poenget Tonny, var at jeg kanskje slapp unna med litt mindre enn 45% skatt fra firmaet med AS istedet for ENK, siden ENK går direkte på meg, mens fra et AS kan man ta utbytte som Kenneth her nevner. ;)

Jeg skjønner jo at jeg må skatte av alt jeg tjener, men jeg mener altså at når jeg driver ENK som bi-inntekt, kontra å f.eks ha det som fulltidsjobb, så blir jeg skattet hardere.

Hadde jeg hatt ENK som fulltidsjobb hadde jeg skattet 30-ish% slik som i hovedjobben min, men siden jeg allerede har en jobb, blir jeg straffet med høyere skatt på bi-inntekten, altså ENK`et.

Tror jeg...kanskje...muligens...
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Tror ikkje det blir så mye forskjell.

Hvis du skal ta utbytte av overskuddet til firmaet, så må firmaet skatte 28%, og deretter du personlig skatte 28% av det resterende du evt tar ut i utbytte.

har du et AS og tar ut lønn fra det som en bi-inntekt blir vel det også dyrere, da det ikkje vil endre hva du må skatte for bi intekten, men du vil få ekstra utgift med arbeidsgiver avgift, og utgifter i forbindelse med revisorplikt.

Med andre ord... staten skal ha en stor del av kaken uansett hvordan du snur og vender på det.
 

Kenneth Dreyer

Well-Known Member
Det er riktig det nextri sier, skatten blir 48% på utbytte, noe som fint kan sammenlignes med toppskatt. Det du derimot slipper er arbeidsgiveravgiften, feriepenger og pensjon, noe som fort utgjør noen ekstra kroner når det er snakk om større beløp.
 

hansson

Langveisfarende
Du tjener over grensa for toppskatt i din vanlige jobb, og må skatte 9% på alt over 456 400 kroner. Tjener du 285 300 over dette igjen er det 12% fra første krone etter det. Tabelltrekket tar høyde for toppskatten, men virker som et litt tilfeldig tall kanskje? Uansett, toppskatten slipper du ikke unna på inntekta fra ENK-et med mindre du går ned i stillingsprosent i fastjobben. I prinsippet er derfor et AS eller NUF interessant siden du kan salte ned overskuddet og utsette skatten. Ekstra interessant hvis du på sikt har tenkt å si opp fastjobben. Da kan du ta ut penger fra et AS/NUF først det året du har null i annen inntekt. Du kan også velge å kun ta ut så lite du trenger, og kun bli skattlagt for dette, mens resten står på bok.

Men spørsmålet er om du tjener godt nok i dette AS-et til å forsvare bryderiet og kostnadene med etablering og drift? Regnskapsplikt med innlevering til Brønnøysund (som betyr at du ikke tar regnskapet ditt selv men betaler noen for å gjøre det), etableringskostnad til revisor på 10-15000 kroner, aksjekapital (ikke en utgift, men lell), foretaksregistrering (ikke gratis slik som for ENK), bedriftskonto i banken som koster noen tusen, papirmølle med generalforsamling og mye annet, komplisert årsoppgjør og skjemaplikter, osv. Og alt dette bare for å utsette skatten. Verdt det hvis du tjener mye, men er det bare en "biinntekt" har det lite for seg. Du kommer jo neppe til å tjene mindre i din faste jobb i framtida, så det året du velger å ta ut penger fra AS-et må du skatte 28% på utbyttet selv om overskuddet i firmaet allerede ble skattlagt med 28% i opptjeningsåret, slik som Nextri og co nevner. 48,16% skatt (minus skjermingsfradrag) totalt er trolig mer enn det du må betale med ENK: 39% og 39 + 9% på toppskattdelen.

Hvis du går over til AS vær klar over ordninga med skattefri omdanning som regnskapsførere kan hjelpe deg med.

Beklager lang utlegning her, litt smågrøtete i hjernen av å sitte klistra til twitter i hele dag/natt pga han looney toons på Utøya.
 
Sist redigert:
Topp