Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Merking av "reklame"

kongen

kongemedlem
Leste et interessant blogginnlegg om markedsføringsloven og merking av "reklame" i blogginnlegg, og lurer nå på om jeg har en del artikler som ikke helt følger loven...

Blogginnleget finner dere her:
Ulovlig blogging? | Bloggdesigns.no

Jeg har noen artikler som er formet på samme måte som disse nedenfor (med affiliateprodukter) og lurer på om slike artikler er i henhold til denne markedsføringsloven???
Webhotell og web hosting
http://www.glabladet.no/2009/04/hvorfor-bloggere-flest-ikke-klarer-aa-tjene-penger/
 

picxx

Well-Known Member
Jeg vil gjerne snu litt på den artiklen og påstå at all linking og anbefaling av produkter og/eller tjenester på internett vil av brukerne (les:leserne) bli oppfattet som markedsføring eller reklamering. På det grunnlaget trenger man ikke overgå seg selv og markere all slags dritt man skriver om med "dette er markedsføring" i krigsfonter.

Markedsføringsloven er forøvrig utdatert og henger ikke med i svingene når det kommer til internett, så en revisjon av denne loven for å få den til å passe inn på elektroniske medium hadde sikkert ikke vært av det dummeste.
 

kongen

kongemedlem
Er de store nettsidene innenfor loven i følge markedsføringsloven, når de "tester" et produktet, og under testen har en tekst som ala "Ønsker du å kjøpe dette produktet, klikk her"??

Ifølge blogginnlegget fra bloggdesigns så skal det tydelig merkes med at det er reklame, og det gjør jo ikke PC World med denne testen sin.
TEST: Toshiba Qosmio G50 - Stor flerbruksbærbar til familien

Hovedspørsmålet er: Finnes det en lovlig måte å omtale affiliateprodukter uten å ha merkelapper på hele nettsiden hvor det står dette er reklame, dette er reklame, dette er reklame, dette er reklame... ??
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Ingen kommer noen gang til å få noe straff for et slikt brudd på markedsføringsloven. Hva ville eventuelt straffen vært? Det er umulig å håndheve en slik lov på internett. Det er ofte veldig uklart hva som er reklame og hva som er en omtale.

Men regner med dette er årsaken til at f.eks. VG og andre aviser har en slik "Annonse" tekst over reklamen.
 

kongen

kongemedlem
Ingen kommer noen gang til å få noe straff for et slikt brudd på markedsføringsloven.

Frykter ikke rettslig straff, men det finnes jo alltid misunnelige journalister som mangler sjokkerende nyhetsstoff. Ville ikke vært så kult med avisoverskriften "Konge svindler til seg milliarder av kroner fra uvitende og uskyldige ofre ved ulovlig reklame på internett" eller noe i den duren.

Det er ofte veldig uklart hva som er reklame og hva som er en omtale.

En artikkel som inneholder en affiliatelink er jo reklame, og ikke omtale.
 
Sist redigert:

picxx

Well-Known Member
En artikkel som inneholder en affiliatelink er jo reklame, og ikke omtale.

Enhver nettside på internett som ved linking, tekst, bilder eller annen synlige eller ikke synlige virkemidler anbefaler en tjeneste eller et produkt til andre kan vel anses som reklame/markedsføring?

Så, var det å finne den siden som ikke gjør det som beskrevet over.
 

peterandrej

pensjonert moderator
Enhver nettside på internett som ved linking, tekst, bilder eller annen synlige eller ikke synlige virkemidler anbefaler en tjeneste eller et produkt til andre kan vel anses som reklame/markedsføring?

Ja, og det skal det merkes som "markedsføring". Loven er krystallklar. Noen unntak er det likevel; markedsføringsloven gjelder naturlig nok bare næringslivsaktører. Hvis en blogger anbefaler iPods til sine lesere av egen fri vilje, uten å tjene penger på det, og innenfor en begrenset krets (les: venner og bekjente) - så er ikke dette å regne som næringsvirksomhet.

Men bloggere som Ida Wulff m.fl driver åpenbart næringsvirksomhet, om enn av begrenset art, og da gjelder markedsføringsloven. Man kan trekke det videre og si at Ida Wulff er et medie, og da vil "produktomtaler" faktisk bryte mot tekstreklameplakaten også (men denne er "frivillig" å følge, så det går vel bra).

Det er en grunn til at VG merker reklame som "reklame" og "aldri" blander børs og katedral.

Men når det er sagt; i en verden der den kanskje viktigste markedsføringen av produkter skjer gjennom vanlige folk, dvs ikke næringsaktører, er kanskje markedsføringsloven på en del punkter utdatert. Men loven gjelder fremdeles, altså.
 

Mr Vest

Sjefen over alle sjefer!
Det stemmer jo dette som du sier peterandrej, men en tanke som har slått meg i hodet hver gang jeg leser den posten der på bloggen din er liksom .. - hvorfor i alle dager er ikke f.eks bloggdesigns.no merket med markedsføring?

Bloggdesigns.no bruker jo bloggen som markedsføring for tjenester du utfører. Samme gjelder jo fårsåvidt mange andre tilsvarende nettsider. Er det ikke noen krav at også hele nettsiden etter rett skal markeres som markedsføring dersom du markedsfører dine egne produkter eller tjenester på den?
 

picxx

Well-Known Member
Ja, og det skal det merkes som "markedsføring". Loven er krystallklar.

Nå har ikke jeg ord for ord lest og tolket markedsføringsloven, men med utgangspunkt i det sitatet du refererte til på bloggdesigns er dette feil.
Om det står spesifikt i loven at det _skal_ merkes med ordene "reklame" eller "markedsføring er det jo greit, og man kan egentlig se bort ifra resten av mitt innlegg.

All markedsføring skal utformes og presenteres på en slik måte at den tydelig framstår som markedsføring.

Når mer eller mindre hele internett da er utformet og blir presentert på en slik måte at forbrukerne oppfatter dette som markedsføring er vel hensikten oppnådd?

Om noen mener noe annet får man enten oppdatere loven så den gjør seg gjeldene også for det elektroniske medium, eller man får sette rettspresedens ved å stvne noen som i næring ikke bruker tydelig skriver "dette er markedsføring" om de anbefaler eller linker til et produkt.

BTW : I ditt innlegg om akkurat dette på BD linker til du til minst tre kommersielle aktører uten å merke innlegget "markedsføring". Det burde du gjøre ;)
 

zapotek

Medlem
Det som er relevant i denne saken er hvorvidt denne loven håndheves eller ikke. Vet noen om nettsteder som har fått ilagt noen form for straff pga. brudd på markedsføringsloven (ved feks å ha "dårlig merkende" affilatelinker i et blogginnlegg)?
 

peterandrej

pensjonert moderator
Bloggdesigns.no bruker jo bloggen som markedsføring for tjenester du utfører. Samme gjelder jo fårsåvidt mange andre tilsvarende nettsider. Er det ikke noen krav at også hele nettsiden etter rett skal markeres som markedsføring dersom du markedsfører dine egne produkter eller tjenester på den?

Fordi nettsiden helt ÅPENBART er markedsføring for en tjeneste. Det er av samme grunn man ikke trenger å sette "dette er reklame"-labels på store blinkende annonser på nettaviser. Man skal merke ting med "markedsføring" der dette er uklart.

Derfor kommer bloggeres produktomtaler under dette, men ikke nettsiden til StatoilHydro. Poenget er at merking ikke er nødvendig der det ikke hersker noen tvil.

Og ja, markedsføringsloven har sine merkverdigheter.
 

peterandrej

pensjonert moderator
Jeg er ikke enig i at alle forbrukere oppfatter at reklame faktisk er reklame. Har ikke sett noen undersøkelser på det, men tror at mye reklame oppfattes som redaksjonelt innhold.

Ifølge tekstreklameplakaten, som alle større mediebedrifter følger, skal reklame ikke blandes med det redaksjonelle innholdet. Det er derfor Pampers bleier ikke slipper til på redaksjonell plass med en artikkel som roser Pampers opp i skyene mens konkurrentene bare lager kreftfremkallende tøybleier.

Men en del artikler lever i en gråsone. Anmeldelser av spill, viner, filmer og bøker kan jo oppfattes som "reklame".
 

picxx

Well-Known Member
Det koker vel ned i kål all den tid man hverken vet hvordan man skal forholde seg til loven eller blir enig om definisjonen på lovteksten.
For å ta et eksempel. Om man skriver en produktomtale (for penger) er ikke dette markedsføring, men selger man derimot en produktplassering er det markedsføring.

Man blir jo ikke akkurat så mye klokere av å lese dette

Markedsføring er å planlegge og gjennomføre utforming, prissetting, reklame og distribusjon av ideer, varer og tjenester for å skape et verdibytte i den hensikt å tilfredstille individuelle eller organisasjonsmessige mål.

«Med reklame menes enhver form for markedsføring av en vare eller en tjeneste mot betaling eller annen form for godtgjøring.»

«Med reklame menes enhver form for markedsføring av en vare, tjeneste, sak eller idé mot betaling eller annen form for godtgjøring.»
 
Topp