Kjapp og trygg hosting for Wordpress

mva i utlandet

Thomas Pedersen

Pornogründer
Har funnet ut så langt at der er ett skjema som heter "Omsetningsoppgave for tjenesteimport". Vil tror dette er skjemaet man bruker for å rapportere hvor mye man har kjøpt av utenlandske tjenester.
 

nag

Medlem
Litt mer info....

Grunnen til denne regelen er at det ikke skal bli konkurransevridning mellom norske / utenlandske leverandører pga at kjøp fra utenlandsk leverandør er fritatt fra mva mens norske leverandører må kreve inn mva.

For næringsdrivende som er mva registrerte så er det fradrag fra denne avgiften (jfr fradrag fra utgående mva) mens det for næringsdrivende som ikke er mva registrert eller for virksomhet som ligger uten for avgiftsomrdådet så vil dette bli en kostnad.

Når man handler med utenlandske leverandører så bør ikke denne leverandøren kreve inn MVA for sitt land. Jeg tror de fleste land har det slik at det ikke skal kreves inn mva ved eksport, som feks i Norge. Jeg har ikke mye praktisk erfaring med dette men web10.nu (webhotell) som er ett dansk firma krever feks ikke inn dansk mva når de fakturer meg som er i Norge.

Reglene er ikke spesielt kompliserte og oppgaven som skal sendes inn har vel ikke mer enn to felter.
Innbetaling og rapportering skjer hvert kvartal. MEN det er ett viktig unntakt i disse reglene som nok mange små virksomheter kan glede seg over. Grensen for innberetning av mva ved tjenesteimport er på 500 kroner pr termin (dvs pr kvartal). Kjøper du med andre ord for under 2000 kroner fra utenlandske leverandører pr kvartal faller både plikten til å betale og innberette mva for tjenester kjøpt i utlandet bort for den aktuelle terminen. Med optimal tilpassning kan man da handle tjenester fra utlandet uten å betale eller rapportere MVA fra utlandet for inntil 8000 kroner pr år. Verdt å merke seg for små enkeltmannsforetak som ikke er MVA registrert.

Hvordan dette rent praktisk enklest kan gjennomføres er jeg litt usikker på, men man skal ikke endre den faktura man har mottat. Har man ett regnskapsprogram så vil dette sikkert kunne håndtere denne type MVA (det bør det). Men hvis man fører i Excel eller lignende må man på en eller annen måte merke de innkjøp som skal inngå i grunnlaget og på den måten ha oversikt over hva som skal innberettes og betales pr termin.

Mer utfyllende informasjon finner man på denne linken:
Skatteetaten - Merverdiavgift - kjøp av tjenester fra utlandet, Svalbard og Jan Mayen
 

Ståle

Medlem
Jeg benytter datax, og der setter jeg bare mva-kode 13. (kjøp av tjenester fra utlandet) På omsetningsoppgaven dukker så dette opp under punkt 7 (Tjenester kjøpt fra utlandet)

Dette gjør jeg på alt fra adwords, domenekjøp til webhotell. Var irriterende når jeg ikke var registrert i avgiftsmantallet (25% dyrere produkter), men når man er registrert, så får man jo alt tilbake.

Så, til alle som ikke er registrert i avgiftsmantallet enda, få opp avgiftspliktig omsetning, og registrer dere så raskt dere er over 50k i løpet av 12 måneder.
 

Pong

Jeg selger sʇɥƃıluʍop :)
Grunnen til denne regelen er at det ikke skal bli konkurransevridning mellom norske / utenlandske leverandører pga at kjøp fra utenlandsk leverandør er fritatt fra mva mens norske leverandører må kreve inn mva.

For næringsdrivende som er mva registrerte

Yep riktig. Den såkalte grunnen til det er altså sludder og vas for næringsdrivende som er mva registrert. Betale og så få tilbake samme beløp igjen... Lukter som meningsløst ekstra arbeid.
Ting som er meningsløst har en lei tendens å bli oversett.
 
Sist redigert:

testdriver

Ha det bra..
Ja, ting kom vel greit fram i denne tråden. Legger allikevel til et utdrag av en email jeg fikk av Bedin (som forøvrig har en utrolig nyttig svartjeneste).

Eventuelle utenlandske skatter som påløper i utlandet kan ikke føres til fradrag i norsk mva-oppgjør og vil dermed være en del av kostnaden i forbindelse med tjenesten som leveres.
 

R@ge

Kverulant
[...]Leverandører i utlandet skal ikke legge på sitt lands moms før produktet selges. akkurat som vi i Norge ikke trenger å legge til norsk moms på produkter og tjenester som vi selger til utlandet. [...]

Gjelder dette også tjenester som leveres i Norge, som reklame på en Norsk nettside hvor annonsør til eksempel er fra Danmark?

Jeg var usikker og fakturerte + mva.
De klagde ikke :p
 

Ståle

Medlem
Hvis den/de du fakturerer er fra utlandet så skal du ikke kreve inn mva. Er jo heller ingen hensikt for din del å gjøre det. Du får dyrer produkter, men tjener ikke noe mer.

Edit: Ble litt usikker her, i og med at tjenesten skal benyttes i Norge. Da skal man nemlig beregne norsk mva. Send en mail eller ring Bedin for å være på den sikre siden!
 
Sist redigert:

hansson

Langveisfarende
Hvis dere hadde lest "Frilans! En komplett håndbok for frilansere" (reklame i signaturen) ville dere visst alt dette ;)

Jeg siterer:

Nedlastbar informasjon

Informasjon og programvare som selges over internett er momspliktig. Unntak er e-bøker og lydbøker som får fritak på linje med bøker så lenge det er gitt ut en parallell papirutgave (papirboka må være utgangspunktet for utgivelsene).
Informasjon eller programvare som lastes ned fra utlandet til en datamaskin på norsk territorium plikter du innberette til Skatteetaten som momspliktig kjøp fra utlandet. Føres i egen post i mva-oppgaven. Leger har fritak for mva på programvare. Selger i utlandet skal ikke belaste deg for lokal merverdiavgift.


og eget avsnitt om utlandet:

Kjøp fra utlandet

• Fysiske varer

Tollvesenet krever inn merverdiavgift i det godset krysser norskegrensa eller hentes ut fra godkjent lager hos transportør i Norge. Hvis foretaket ditt er mva-registrert er moms ved innførsel fradragsberettiget på linje med all annen inngående merverdiavgift.

• Tjenester

Be om å ikke bli fakturert lokal merverdiavgift fra din utenlandske leverandør. Du er forpliktet til å innberette og betale norsk merverdiavgift av det du kjøper. Dette gjelder tjenester som «fjernleveres», dvs at du får dem på internett eller over telefon. Eksempel: Arkitekt- eller konsulenttjenester, webdesign, nedlastbar programvare, e-bøker, o.l. Se også punktet «Nedlastbar informasjon» tidligere i kapittelet.

Tjenester kjøpt fra utlandet skal innrapporteres i post 7 i mva-oppgaven.

Kjøp i utlandet

Hvis du overnatter eller kjøper inn utstyr mens du er på reise, må du naturlig nok betale moms etter lokale satser. Som utlending har du krav på å få tilbakebetalt disse utgiftene. Ta vare på alle kvitteringer og kontakte landets skattevesen. Intertax er et av de norske selskapene som har spesialisert seg på denne typen oppdrag hvis du ikke ønsker å gjøre det selv. Minste anbefalte beløp er kr 3000 i moms per år per land. Originalbilag må leveres inn. Fotokopier kan erstatte originalene til du får dem tilbake.
 
Sist redigert:
Topp