Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Regler angående referanser og attester?

Julian Alois Barthel

Webmaster innenfor Reise
Dette har ikke så mye med internett å gjøre men litt... men lurte på noe og slik jeg ser det så går det på lover og regler.

Når det gjelder referanser man får fra arbeidsgivere, hva er lov å skrive i disse?
Ofte så får man en referanse der det skrives at
"Martin har jobbet i 123 AS i perioden 01.01.01- 03.03.03. i denne perioden jobbet han med å drikke brus.
Martin tok også del i å helle brus i glass o.l bla bla bla. "

Men si man gjør en dårlig jobb. Kan de da skrive det direkte i referansen?
"Du burde ikke ansette Martin til å drikke brusen din! " ?
Eller hvis Martin har stjålet brus for 30.000 kr?

Hvordan er egentlig reglene med å publisere dette? Vil det være lov til å legge dette ut på et lukket netverk som 123 AS har tilgang til? Kan de sende referansen til 456 AS?

Som regel er det jo slik at får en ansatt en dårlig attest så vil ikke arbeidstakeren sette opp noe referanse eller sende attesten men det vil jo trolig stå på cv'n at han har jobbet der..
Hvis 456 AS da tar kontakt med 123 AS kan 123 AS sende informasjonen til 456 AS?

Håper det ikke ble for rotete?!
 
Sist redigert av en moderator:

knippsen

Medlem
Attest
Arbeidsgiver skal uansett årsak til at arbeidsforholdet avsluttes, utforme en skriftlig attest til arbeidstakeren. Et unntak fra dette er såkalt "fantegang" der arbeidstaker urettmessig avslutter sitt arbeidsforhold uten å gi tilbørlig varsel. Attesten må ikke nødvendigvis være veldig omfattende eller si noe om arbeidstakerens ytelser og innsats. Attesten skal minimum inneholde arbeidstakerens navn, fødselsdato, lengden på arbeidsforholdet og hva som har vært arbeidsoppgavene.

Kilde: bedin.no


§ 15-15. Attest

(1) Arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse har krav på skriftlig attest av arbeidsgiver. Attesten skal inneholde opplysninger om arbeidstakers navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet.

(2) Denne bestemmelse begrenser ikke arbeidstakers rett til å kreve en mer utførlig attest i arbeidsforhold hvor dette er sedvane og ikke annet er fastsatt i tariffavtale.

(3) Arbeidstaker som blir avskjediget har også krav på attest, men arbeidsgiver kan uten nærmere angivelse av grunnen opplyse i attesten at arbeidstakeren er avskjediget.

Kilde: arbeidsmiljøloven
 

picxx

Well-Known Member
Som regel er det jo slik at får en ansatt en dårlig atest så vil ikke arbeidstakeren sette opp noe referanse eller sende atesten men det vil jo trolig stå på cv'n at han har jobbet der..
Hvis 456 AS da tar kontakt med 123 AS kan 123 AS sende informasjonen til 456 AS?

Nei, det er ikke lovlig å svarteliste folk i norge.
Likevel er dette meget utbredt, både i offentlig og privat næringsliv.
Er også meget utbredt på nett, særlig innen adult genren.
 

Pål M

New Member
Etter arbeidsmiljøloven skal attesten være nøytral, og ettersom loven verner arbeidstakers rettigheter kan ikke arbeidsgiver gi noe dårligere enn en nøytral attest. En vurderende attest som omtaler arbeidstakeren negativt vil som regel være ulovlig. I slike saker kan du kontakte Arbeidstilsynet, hvorpå de kan pålegge arbeidsgiver å utstede en nøytral attest under trussel om bøter. Du kan også få bistand fra advokat eller rettshjelpere, f. eks. Jussformidlingen i slike saker.

Hva gjelder egne "nettverk" hvor arbeidsgivere utveksler erfaringer er det nok, som picxx sier, at det dessverre skjer. Loven har ingen uttrykkelig forbud mot dette (såvidt jeg vet), men det kan likevel angripes på flere måter, f. eks. lojalitetsplikt i kontraktsforhold, taushetsplikt som implisitt forutsetning i arbeidsforholdet etc. Noe annet blir jo å bevise at slik "baksnakking" faktisk har skjedd, hvilket gjerne også er noe av begrunnelsen for at det ikke er lovfestet noe forbud.
 
Topp