Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Skjerm og Øyehelse

Stian O

Medlem
Noen som har gjort seg opp en mening om hva slags skjerm som er best mtp å bevare et godt syn?

Jeg har en 19" (eller er det 17"?) laptop med hele 1920x1080 oppløsning. Dette går greit selv om skriften er liten, men merker jeg blir sliten / tørr i øynene om jeg jobber lenge.

Dessuten er det også litt skinn i skjermen. Det er kanskje bedre med en matt type?

Jeg vurderer en ekstern skjerm. Da kanskje med samme oppløsning men større format (24"?).

Hvor langt unna skjermen er det ideelt å sitte?

Er noen produsenter bedre enn andre?
 

adeneo

Medlem
Min erfaring er at det har mer med skjermen å gjøre enn med oppløsning og størrelse.

Hadde for mange år siden to 19" Samsung skjermer som jeg ble helt rar i hodet av etter noen timer, og byttet så disse i to 22" Samsung skjermer som jeg ikke ble noe mindre rar av.
Prøvde så noe ræl fra BenQ som var enda verre, og invisterte til slutt i to 22" Eizo skjermer, altså akkurat samme størrelsen, og forøvrig akkurat samme oppløsning, og merket plutselig at jeg ikke ble rar i hodet i det hele tatt lenger (utover det som er medfødt).
Kjøpte for et par år siden tre nye 24" skjermer, og gikk da for Eizo igjen.
Bruker også en maskin med en Sharp 24" skjerm endel, som selvfølgelig ikke er min, men den skjermen er helt grusom når man sitter noe særlig over en halv time.
Anbefaler derfor heller å legge noen ekstra kroner i kvalitet i stedet for å kjøpe det største man får for billigst mulig penge, og det trenger ikke nødvendigvis være Eizo, men det er foreløpig det merket jeg er mest fornøyd med.
Har også jobbet litt på Apple's 27" som virker veldig behagelig de timene jeg har foran den, bortsett fra at det er mac såklart.

Jeg bruker forholdsvis mange timer foran mine 4 skjermer (3x24" i eyefinity og 1x22" på høykant) og jeg merker ikke stort til det mht. synet.
 

hansson

Langveisfarende
Føler det er viktig å variere avstanden til skjermen litt. Hvis man låser øynenes fokuspunkt på nøyaktig samme sted i time etter time kan det umulig være så bra. Vi som drar på åra blir stivere i øyemuskulaturen, og da tipper jeg det er greit å la den brukes i litt varierte stillinger/bevegelser. Man sitter ofte for langt fra skjermen på bærbare, slik at du vender deg til å se knivskarpt på en avstand som er unaturlig. Det merkes når jeg skal gå rett over til å lese bruksanvisningen på Cialis-pakken ;)

Tror også det er greit å variere litt på lysstyrken på veggen bak skjermen og i rommet ellers slik at det ikke alltid er samme forhold mellom skjerm og rom. For mye lys bak skjermen gjør at man myser for mye, et mørkt rom gjør det anstrengende selv om skjermen er dimmet godt ned.
 
Topp