Smart å opprette enkeltmannsforetak for studenter?

En tråd i 'Økonomi, regnskap og administrasjon' startet av rune69, 21 Jul 2018.

 1. rune69

  rune69 Gjerrigknarken sjøl Forumleder

  Innlegg:
  1.529
  Hei.

  Mange firmaer i internettbransjen vil aller helst inngå avtaler med firmaer om fakturering av konsulenttjenester etc. for å unngå ansettelse, byråkrati, arbeidsgiveravgift m.m. Er det kurant for en student å opprette et enkeltmannsforetak for å fakturere ut - og kanskje til og med få utgiftsført passende utgifter?

  Er det i det hele tatt noe spesielt man som student/ungdom over 18 år bør være oppmerksom på i den forbindelse? Tenker på frikort og andre fordeler/ulemper som man kan gå glipp av??? (en ulempe er vel sikkert at man må dille med regnskap og får evtl. skattepenger tilbake senere enn andre....)
   
  Pong liker dette.
 2. rune69

  rune69 Gjerrigknarken sjøl Forumleder

  Innlegg:
  1.529
  Kunne sikkert søkt selv her i forumet, fant noen visdomsord fra @Steve Cash:

  Dette var et sitat fra 2014, fortsatt gyldig?
   
 3. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.702
  Ja, dette gjelder fortsatt. Hvis en holder seg innenfor disse grensene kan en ta med inntekter og kostnader direkte i skattemeldingen og blir ikke bokføringspliktig. Merk at 50 000 for skattemeldingen gjelder kalenderåret, men for merverdiavgift gjelder det 12 måneder sammenhengende selv om en krysser et årsskifte.

  Det er noen ulemper ved å være næringsdrivende, bl.a. får en ikke minstefradrag og har ikke krav på feriepenger eller overtidsgodtgjørelse. Oppsigelsesvern og sykepengeordning er også dårligere. Som regel kompenserer en jo for disse ulempene ved å beregne en høyere timepris enn en får som ansatt.
   
  rune69 liker dette.
 4. rune69

  rune69 Gjerrigknarken sjøl Forumleder

  Innlegg:
  1.529
  Takk, Steve!
   
 5. Jens1986 Medlem

  Innlegg:
  640
  En annen ulempe er vel alle stipend studenter får via Lånekassen. Det er vel en max-grense for hva du kan tjene for å ha krav på stipender.
   
 6. rune69

  rune69 Gjerrigknarken sjøl Forumleder

  Innlegg:
  1.529
  Pong liker dette.

Del denne siden