Kjapp og trygg hosting for Wordpress

starte ANS alene?

luc1d

New Member
Et ansvarlig selskap er en sammenslutning hvor to eller flere eiere (deltakere) samlet eller hver for seg har et ubegrenset personlig ansvar for virksomhetens gjeld.

Er det helt umulig at jeg kan starte et ANS alene? for så etter 1 år og legge til en medeier?


På forhånd takk!
 

Steve Cash

Medlem
Ja, det er helt umulig. Definisjonen på deltakerlignet selskap, som ansvarlig selskap er en gruppe av, er at det er minst to som driver næring sammen.

Hvis du er alene, og ikke vil starte aksjeselskap, må du drive i enkeltpersonforetak. Dette kan omdannes til ansvarlig selskap senere hvis en ønsker.
 

luc1d

New Member
Ja, det er helt umulig. Definisjonen på deltakerlignet selskap, som ansvarlig selskap er en gruppe av, er at det er minst to som driver næring sammen.

Hvis du er alene, og ikke vil starte aksjeselskap, må du drive i enkeltpersonforetak. Dette kan omdannes til ansvarlig selskap senere hvis en ønsker.

Tusen takk for svar!! men vil det koste noe og bytte fra ENK - ANS og evt as etterhvert?
 

luc1d

New Member
Er ikke egentlig et ANS i praksis omtrent som et ENK bortsett fra at flere deler det?

@luc1d - spesielt hvis du skal gå sammen med noen flere senere - gå for et AS

er ikke så innteresert i å betale 100k eller 30k eller hva det no koster. er jo mye mindre med rissiko med AS. så om det går bra med salget så skal jeg nok revurdere det ja!

men å gå fra ENK til ANS er vel gratis?
 

Steve Cash

Medlem
Selve omdanningen fra enkeltpersonforetak til ANS er gratis, men ANS må registreres i Foretaksregistret, og det blir et nytt gebyr selv om du allerede er registrert der som enkeltpersonforetak. Dessuten kan det selvfølgelig komme noen kostnader til regnskapsfører eller andre for bistand med det regnskapstekniske ved omdanningen.
 

TorsteinO

Art Director & grunder
ANS må (i motsetning til ENK) registreres i foretaksregisteret, dette koster ca 2200kr for ANS, mens å registrere et AS der koster ca 5600, så den virkelige forskjellen i kostnader på å stifte de to er totalt ca 3400kr (se Brønnøysundregistrene gebyr for registrering og tinglysing), nå som man ikke trenger revisor lenger i det hele tatt.

Det du tenker på som et AS må ha, er egenkapital, der 30.000 er minimum, MEN dette er egentlig ikke en kostnad på den måten. Det er bare penger eller verdier du må ha tilgjengelig som et innskudd for firmaet. Deretter kan du faktisk bruke av dem - til firmaet.

Du f.ex. bruke til det innkjøp av varer eller andre ting du trenger (PC, kamera, ...) - bare vær obs på at f.ex. datautstyr faller relativt kjapt i verdi, så hvis du hadde kjøpt foto/datautstyr for alt av de 30000, ville dette ikke være nok som egenkapital etterhvert, da måtte du enten ha cash eller andre eiendeler for å ha nok verdier i firmaet. Det samme gjelder også varelageret - jeg vet om firmaer som har blitt slått konk fordi revisoren mente at for mye av varelageret var så gammelt at det hadde sunket for mye i verdi, og at egenkapitalen dermed ikke lenger var stor nok.

Det kjipe med ANS er at hvis partneren din finner på noe tull og driter seg ut, så er dere felles ansvarlige for alt sammen. Dvs at hvis partneren din skaffer firmaet gjeld for 200.000, men han selv ikke har nok til å betale mer enn 10.000 - gjett hvem som må betale resten...? Yep, DU.

Et DA (delt ansvar) er litt annerledes - hvis dere på forhånd definerer at hver av dere eier 50% av firmaet, så ville dere hver være ansvarlige for max 50% av evt gjeld.

Med et AS der hver av dere hadde skutt inn 15.000, så ville dette derimot være alt dere kunne tape, altså de pengene dere allerede har skutt inn.

Så spesielt hvis du skal drive forretning sammen med noen, ville det være smart å velge et AS. MEN - la oss si at du driver alene, at du nettopp har fått masse varer men ikke har betalt dem enda, og at det skjer et eller annet og hele varelageret ble ødelagt, f.ex. tyveri, brann eller vannskade. Hvis du ikke har forsikring da, så ville du (og partneren) med ENK, DA eller ANS være personlig ansvarlig(e) for hele regninga, uten å ha noen varer å selge. Med et AS ville igjen det dere personlig kunne tape bare være de pengene dere hadde skutt inn (egenkapitalen).

Så - spesielt hvis du skal drive sammen med noen andre, eller du skal drive med varesalg eller andre ting der du vil ha med ganske store verdier å gjøre, så ville jeg ha gått for AS.
 
Topp