10 nyttige WP-innstikk

Category: Blogging 304 4

wp-plugins-innstikk

Her lister jeg “kort” og grundig opp innstikkene (plugins) for bloggeplattformen – og også CMS-et – WordPress, jeg anbefaler varmt. Dette er kun mine yndlings-innstikk, kanskje har du noen andre anbefalninger?

 

“Må ha” WordPress-innstikk

Akismet

Uunnværlig – virkelig. Det “eneste” innstikket gjør er å redusere dosen spamkommentarer på bloggen/hjemmesiden din betraktelig. Veldig greit å håndtere – installér og sitt og kop. :P Innstikket fjerner alle spamkommentarer du måtte ha slettet manuelt og viser en fin statistikk over slettede kommentarer.

Last ned Akismet

 

All in One SEO Pack

En ypperlig måte å gjøre bloggen din veldig SEO-vennlig (blir funnet godt igjen av søkemotorer). Innstikket lar deg endre titler som Din blogg | Tittel på post til Tittel på post | Din blogg, og mye mer i den gata. I tillegg får du en boks under “Skriv innlegg”-ruten hvor du fyller inn tittel, beskrivelse og stikkord – altså meta-informasjon for hvert innlegg, enkelt.

Last ned All in One SEO Pack

 

Google XML Sitemaps

En av de mest populære innstikkene for WordPress, og er fin for deg som tenker litt på SEO (som i innstikket over). Genererer en XML-sitemap og støttes av Google, Ask.com, Yahoo og MSN Search (nå Bing?) – kan også tukles med fra kontrollpanelet.

Last ned Google XML Sitemaps

 

TinyMCE Advanced

Dette innstikket er “ikke mer enn” en utvidelse av teksteditoren i WordPress. Du kan tilpasse en hel del saker i tekstformateringen du ikke har mulighet til gjennom den vanlige editoren. Blant annet kan du velge å ikke fjerne doble <br /> g <p>, så du faktisk kan ta flere nye linjer i WordPress, uten at de ekstra linjene blir fjernet. :) Med TinyMCE Advanced kan du også kustomisere din egen verktøylinje hvor du holder styr på overskrifter, skriftstørrelser, hevet/senket skrift, tabeller og hva enn du måtte ønske.

Last ned TinyMCE Advanced

 

“Bør ha” WordPress-innstikk

Smart YouTube

Et veldig nyttig innstikk om du poster noen YouTube-filmer på bloggen – eller kanskje til og med videoblogger. Det hele er ganske enkelt; når du skal sette inn ønsket YouTube-film, finner du først lenken (f.eks. http://www.youtube.com/watch?v=oC31zaQIx-4), deretter limer du linken inn i posten og slenger inn en v etter http – så det blir httpv:// etterfulgt av resten av linken. Da vil YouTube-filmer poppe opp i innlegget, og du kan også velge at kommentatorer har mulighet til dette. Genialt, ikke sant? :) I tillegg kan du kustomisere litt saker i forhold til høyde/bredde, etc. i kontrollpanelet.

Last ned Smart YouTube

 

Twitter for WordPress

Om du blogger og tvitrer, er dette et must (men havner i “bør ha”, pga. at ikke alle tvitrer ;) ). Det finnes mange alternativer til dette, men jeg synes Twitter for WordPress er en god og enkel løsning – pluss at den er veldig lett å kustomisere. Jeg bruker den øverst i sidebaren til høyre. Fuglen følger ikke med… :P

Last ned Twitter for WordPress

 

 

Get Recent Comments

Om du har engelskkunnskapen omtrent i behold, forstår du sikkert utifra tittelen hva denne gjør også – nettopp;  å vise de siste kommentarene fra bloggen. Innstillinger finnes i kontrollpanelet, men personlig har jeg brukt innstikket Recent Comments som krever litt kunnskap i forhold til HTML, PHP og CSS om du vil tilpasse det til det ytterste. Dette er dog ikke anbefalt for nyeste versjon av WP, så derfor foreslår jeg førstnevnte Get Recent Comments. :)

Last ned Get Recent Comments

 

WPtouch

WPtouch er et kapittel for seg, jeg vurderte til og med å legge den under “Må-ha”. WPtouch er nemlig mer enn bare et innstikk, den gjør så bloggen din blir iPhone- og iPod touch-vennlig. Med få klikk for å installere og sette opp – pluss litt tilpassing gjennom kontrollpanelet (av farger o.l.) – er den klar: Din blogg vil automatisk bli vist i et typisk iPhone-tema som gjør det lett å lese og laster siden helt korrekt, når den blir besøkt av en håndholdt enhet (iPhone, iPod touch og Android) :D . Morten P Rovik har skrevet litt om WPtouch her og drifter en liste over mobilvennlige bloggere her. Selvsagt har jeg benyttet meg av innstikket, som du kan lese og se på i dette innlegget. Jeg har tilbudt meg å oversette innstikket for BraveNewCode, men det mener de er best om skjer etter versjon 1.9 er ferdig. :)

Last ned WPtouch (guidet)

 

Theme Preview

Et snasent innstikk om du redesigner bloggen din, men ikke vil gjøre det “live” foran alle andre. Jeg brukte den da jeg redesignet denne bloggen, men jeg hadde kun den gamle designen aktivert. Deretter skrev jeg bare ?preview_theme=mattisaas2 bak adressen til bloggen (fordi det nye temaet het mattisaas2). Altså kunne jeg holde på så lenge jeg ville med den nye designen, uten å hverken vise designen som hele tiden forandret seg mens jeg holdt på med det eller å ta ned bloggen. Du kan teste det på bloggen min ved å skrive ?preview_theme=mattisaas1 bak adressen du er på nå, så får du se det samme med det gamle temaet.

Last ned Theme Preview

 

Disable Theme Preview

Når du blar igjennom temaene dine, kan det være irriterende med forhåndsvisningen av dem, hver gang du vil aktivere et tema. Derfor har du Disable Theme Preview, som kort og godt slår av denne funksjonen. Fin for deg som bytter/holder på mye med temaer.

Last ned Disable Theme Preview

 

Dette var noen av mine favorittinnstikk for WordPress, men jeg skal ikke se bort i fra at jeg kommer over mange flere gode, eller bedre alternativer med tiden. Har du noen du ville ha gitt plass på din liste? Eller noen bedre alternativer til mine? Fyr løs!

4 thoughts on “10 nyttige WP-innstikk

  1. Tonny

    En annen «må ha» WP-plugin er similar post pluginet på http://rmarsh.com/plugins/similar-posts/.
    Veldig nyttig å lage en liste over relevante poster som leseren kan klikke på. Leseren får da enklere tilgang til emner som er interessante. Også veldig nyttig for SEO. Linkene som er listet under «Relevante artikler» litt lenger opp på denne siden er generert av dette pluginet.

  2. Mattis Hovden Aas

    Hehe, den hadde jeg faktisk med i artikkelen først, Tonny, men snippet den bort, fordi jeg hadde «Topp 10», og andre plugins kom foran. Smak og behag, men snasent plugin det også, ja! 🙂

Legg til kommentar