Mine 25 beste lenkebyggingstips

Category: Lenkebygging 133 8

En av tingene de aller fleste som jobber med SEO er redd for er å dele de beste triksene sine. Jeg kan forstå at folk ikke vil gi bort disse triksene sine, men det skal ikke stoppe meg fra å røpe mange av de største hemmelighetene i industrien. Det skal sies at jeg kommer til å holde igjen mange triks, men jeg kan nesten love at de aller fleste som leser dette innlegget vil lære et triks eller to dem ikke visste om fra før av.

Her er 26 av mine beste tips for å bygge inngående lenker til nettsiden din. Har du noen gode lenkebyggingstips, så del dem gjerne med oss i kommentarfeltet eller på forumet.

 1. Gjør en analyse over hvem konkurrentene til siden din er. Finn en oversikt over alle de relevante domene dem har og gjør en link:konkurrent.no samt et søk etter bare konkurrent.no. Ved å gjøre dette finner du de aller fleste sidene som lenker til eller diskuterer konkurrentene dine. Kanskje noen av dem kan gjøre det samme for deg? Eventuelt er det noe du kan gjøre før du kontakter dem for å øke sjansene dine?
 2. Finn blogger, forumer og andre web 2.0 konsepter innenfor din nisje. Bli medlem og vær aktiv, bidra med kvalitet. Legg så igjen lenker i signaturer og innleggene dine. Husk å ikke spam og sjekk om det er nofollow på lenkene før du går igang.
 3. Ta deg en tur på digg.com og søk etter nøkkelord relevant for din nisje. Se om du finner noen gode linkbait ideer du kan oversette til norsk og legge ut på sider som kudos.no, reporter osv.
 4. Kjør en konkurranse. Få deltagerne til å skrive om noe på sidene sine, som inneholder en spesifikk lenke med forhåndsbestemt ankertekst til siden din. Sett kravene til teksten til noe enkelt, så flest mulig deltar. Jo bedre premie, jo flere deltagere.
 5. Mange sider lister opp sponsorene på siden sin. Doner tid, penger eller noe annet så kan kanskje du også få en lenke.
 6. Lag en blogg. Vær aktiv på den en stund før du åpner for å bytte «nettside anmeldelser» med andre. Husk at dem skal anmelde hovedsiden din og ikke bloggen din.
 7. Om det finner et produkt du liker, skriv en anmeldelse av det. Send så en mail til selgeren og si du ønsker å være «testomonial» (husker ikke det norske ordet!).
 8. Skaff deg en god oversikt over når domener går ut på dato. Om noe relevant til din nisje går ut, kjøp domenet så fort som mulig. Gå så til archive.org og finn fram igjen innholdet som lå på den før og last det opp igjen. Inkluder noen gode lenker til din egen nettside. Om du ikke ønsker å kopiere gammelt innhold, kan du alltids lage en lignende side og fortsatt legge inn lenker til hovedsiden din.
 9. Finn ut om noen av konkurrentene dine har noen 404 sider som det blir lenket til. Kontakt så siden som lenker til konkurrenten din sin 404 side og opplys om at den ikke eksisterer lengre. Tilby dem så og heller lenke til din side som inneholder samme informasjon (og kanskje bedre?). Har du ikke tilsvarende informasjon? Så lag den da mann.
 10. Om du er student på et univeristet som har eget .edu domenet, prøv å skaff deg en liten konto der. Si at du skal bruke det i forbindelse med studiene. Som oftest skal det gå problemfritt.
 11. Bli redaktør hos DMOZ. Det kan være lurt å starte med en liten kategori ingen andre bryr seg om å jobbe seg oppover. Har du ført en fot innenfor systemet er det lettere å jobbe seg oppover.
 12. Last opp bilder til sider som flickr.com. Husk å lenke til din egen side i beskrivelsesfeltet.
 13. Om du har en gammel side du bygget før du begynte med SEO, ta deg en liten runde gjennom den for å finne ut hva du kan gjøre annerledes. Har du vært flink og lenke at og fram mellom sidene internt? Har du dyplenket viktige sider fra forsiden?
 14. En god måte å få lenker hos andre blogger er ved å lenke til dem. Folk er så gjerrige på lenker om dagen at det ofte er lett å få en lenke tilbake om du lenker først.
 15. Finn steder som Yahoo Answers hvor folk stiller spørsmål. Svar dem så og henvis til siden din hvor dem kan lese mer.
 16. En god del sider har brifesider hvor dem lister opp alle presseoppslagene dem har hatt. Skriv et presseoppslag om dem og email det til dem, kanskje du også får en lenke der.
 17. Vær den første til å skrive kommentater i relevante blogger. De er alltid de øverste kommentarene som blir lest. Om du ikke rakk å være den først, så er det kanskje en blogg som tilbyr undertråder (hva kalles det egentlig?). Svar så bare på det den første kommentaren.
 18. Vær en gjesteskribent. Skriv på andre blogger og magasiner.
 19. Utnytt alle store merkedager. Er det f.eks 1 april, så lager du en knakende god spøk. Det er nemlig veldig mange som bruker å oppsummere alle 1 aprilsspøker dem har funnet i ettertid.
 20. Om noen prøver å «linkbaite» deg, bit i vei. Det er mange som blir så overbegeistret over å ha klart det at dem lenker tilbake.
 21. Kom deg inn i Wikipedia. Selv om det er nofollow på lenkene, så kan du bli overrasket over hvor mange som scraper og kopierer innholdet fra wikipedia til sidene sine.
 22. Om du driver med salg og kjøp, prøv å få produsent/leverandører din til å lenke til deg fra siden sin. Det ville vært rart om dem ikke gikk med på det.
 23. Igjen, om du driver med salg og kjøp, prøv å send noen gratisprodukter til bloggere og magasiner. Da får du som oftest en anmeldse tilbake.

Noen litt mer slemme triks

 1. Send en epost til en nettside du gjerne kunne tenke deg en lenke på. Ikke spør om noe lenkebytte enda. Når du får svar og får IPen til avsender lager du et script siden som som fremviser en spesiell lenke som bare vises til denne IP-adressen. Send så en epost tilbake og spør om lenkebytte og henvis til at du allerede har lagt opp en lenke til dem.
 2. Sett opp en lenke eller underside og legg opp en lenke til noen du kunne tenke deg en lenke tilbake fra. Sørg så får å sende masse automatisert trafikk som går gjennom denne lenken til siden du vil ha en lenke tilbake fra (det finnes massevis av programmer for dette, prøv å Google litt). Når du har sendt en god dose trafikk (ikke overdriv det FOR mye), send så en en mail og spør om lenkebytte og si du allerede har satt opp en lenke til dem som kanskje allerede har gitt litt trafikk.

Men viktigst av alt

Det hjelper ikke uansett hvor flink du er til å bygge lenker og drive trafikk på nettsiden din, all den tiden innholdet suger. Jobb med kvalitetsinnhold, det er det absolutt beste du kan gjøre for å bygge en populær nettside.

8 thoughts on “Mine 25 beste lenkebyggingstips

 1. Spill

  Flott liste!

  Får vell bare følge opp å kommentere saken som første mann..:)

  Du kunne vell også slengt på alle de vanligste metodene å skaffe seg lenker på, nemlig kataloger o.l. …

  -morten

 2. Erol Haagenrud

  Dette er en god artikkel om et interessant tema, som for mange kan være ganske så komplisert.
  Keep up the good work!

 3. Anette

  Montenegro: Husk at det ofte tar 2-3 uker før lenkebygging starter å gi resultater hos søkemotorene. Lenker som du kan få, men som krever en lenke tilbake er verre enn ingen lenke i det hele tatt, da eksterne (irrelevante) lenker ut er verre enn ingen lenker inn. Det er i hvert fall min teori etter å ha lest meg gjennom utallige SEO forums på nettet.

 4. Pingback: 17 nyttige lenker med bloggtips! | WebMagasinet

Legg til kommentar