Kjapp og trygg hosting for Wordpress

arbeidsavklaringspenger og enkeltmannsforetak??

adeneo

Medlem
Det stemmer til dels Anette, dersom man har AAP kan man i utgangspunktet arbeide og tjene penger, men det må krysses av på meldekortet, og man blir trekt tilsvarende i AAP, slik at det ikke er noe fribeløp, slik du sannsynligvis tenker på?

Dersom man i en periode tjener penger ved siden av AAP, kan også NAV vurdere å varig sette ned prosentsatsen for AAP, eller heve vedtaket om AAP helt.

For å holde det litt saklig i forhold til tittel på tråden, så gjelder dette også dersom man starter eget selskap, og i mange tilfeller så vil det å registrere eget selskap uten at dette er avtalt med NAV mens man er på AAP føre til at ytelsene blir stanset.
Det finnes flere dommer på dette i trygderetten også, hvor enkelte har startet eller arbeidet i eget selskap mens de har hatt AAP, for så å ikke ta ut lønn (i AS, men det er også også dommer på ENK).
Trygderetten har i de aller fleste av disse sakene kommet til at vedkommende må tilbakebetale det som er utbetalt i AAP, så normalt er dette en særs dårlig ide.
Dersom man har en avtale med NAV stiller selvfølgelig saken seg annerledes.
Normalt er det også slik at inntekten alene ikke er utslagsgivende. Det er antall timer som faktisk er arbeidet som skal føres opp på meldekortet, og som trekkes tilsvarende i utbetalingene fra NAV, men dersom man fører opp et par timer, og tar ut 20k i lønn hver måned, blir dette garantert slått ned på. Det finnes ingen snarveier, heldigvis!

Dersom man er innvilget uførepensjon så er det et fribeløp på en 1G som trer i kraft andre året. Dette gjelder også ved gradert uførepensjon, slik at om man innvilges 50% uførepensjon, så kan man første året tjene tilsvarende 50% av normalt inntekt, og året etter tjene 50% + 1G før ytelsene reduseres.
 
Sist redigert:
@Tonny Kluften:

Er det ikke en 50 000 kroners grense, det at hvis omsetningen blir mer enn 50 000 kroner per år, så må man registrere ENK på brreg i det året omsetningen blir 50 000 kroner?

Min saksbehandler sier:
man må søke om "AAP under etablering", og hvis man registrerer Enkeltpersonforetak uten å få sendt og godkjent søknad om det, så vil AAP'en bli stanset.

Og man har rett til AAP inntil maksimalt bare 9 måneder (6 måneder for utviklingsfasen, og 3 måneder for oppstartfasen). Etter disse to fasene, mister man retten til AAP uansett om man er selvforsørget eller ikke. Og da starter alt på nytt, og det betyr man må søke på AAP på nytt.

Så det betyr at Smedia kan få stanset AAP'en, ifølge min saksbehandler.

På linken her er det noe informasjon om dette, fra NAV.NO: www.nav.no / AAP under etablering
 

peterandrej

pensjonert moderator
@Tonny Kluften:

Er det ikke en 50 000 kroners grense, det at hvis omsetningen blir mer enn 50 000 kroner per år, så må man registrere ENK på brreg i det året omsetningen blir 50 000 kroner?

Min saksbehandler sier:

Så det betyr at Smedia kan få stanset AAP'en, ifølge min saksbehandler.

På linken her er det noe informasjon om dette, fra NAV.NO: www.nav.no / AAP under etablering

Mye ulik praksis på dette rundt omkring, selv om det er rimelig klart at man kan beholde AAP under etablering av egen bedrift. Det står til og med på den linken du viser til over:

Arbeidsavklaringspenger
Personer med arbeidsrettede tiltak kan søke om å få beholde arbeidsavklariingspengene under etablering av egen virksomhet. Vilkåret er at etableringen skal godkjennes som et arbeidsrettet tiltak, jf*NAV-loven § 14 a, og tiltaksbruken skal innarbeides i* aktivitetsplanen.
For å få rett til arbeidsavklaringspenger under etablering av egen virksomhet, må etableringen antas å føre til at medlemmet blir selvforsørget, eventuelt i kombinasjon med gradert uførepensjon. Etableringen må gjelde ny virksomhet.​
 
Topp