Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Skatt 2014 for ENK?

Hei alle,

er det noen som enkelt kan forklare hva statsbudsjettet for 2014 vil si for enkeltpersonsforetak? Jeg er innom statsbudsjettet.no men finner ikke så mye oppklarende.

Kan noen også forklare hva skjermingsrenten er og hvordan den brukes? ;)

Takk!
 

metallian

Medlem
Har ENK selv og kan ikke se at det betyr så veldig mye-små justeringer i skatteprosent og fradrag som ikke betyr så mye. Ettersom jeg ikke har barn kommer jeg noen få tusenlapper bedre ut.
 

Letitbe

Medlem
Litt OOT her.. beklager det.. men til dere som har ENK, hva er hovedårsaken til at dere ikke går over til AS nå når Revisjonsplikt er fjernet (og aksjekapital bare er 30k)?
Svar gjerne på PM om dere ikke ønsker å ødelegge tråden her
 

Steve Cash

Medlem
Generelt har det med omfang av driften, risiko og administrasjonskostnader å gjøre. Det er en tommelfingerregel som sier at en bruker så enkel foretaksform som mulig, og omdanner hvis driften vokser.
Så: Hvis en driver i lite omfang, kanskje på deltid i tillegg til lønnsarbeid, så velger en gjerne enkeltpersonforetak. Såfremt ikke firmaet kaster mer av seg enn en likevel tar ut til livsopphold, er det ingen skattemessige fordeler ved AS, riktignok kan det være trygdemessige fordeler.

Det er vanskelig å si bastant hvor mye dyrere det er å drifte et AS, men en må i alle fall betale registreringsgebyr til Brønnøysund pluss kanskje profesjonell hjelp til registreringen. Hvis en bruker ekstern regnskapsfører så blir antakelig regnskapet noe dyrere, alt annet likt. Først og fremst fordi årsregnskapet er noe mer omfattende. Men igjen, det er vanskelig å si hvor mye.
 

Steve Cash

Medlem
For å forsøke å svare på trådstarters spørsmål:
Skjemingsrente eller skjemingsfradrag betyr for et enkeltpersonforetak at pesoninntekten reduseres litt sammenlignet med overskuddet i foretaket. Der trekkes fra en beløp som regnes ut som gjennomsnittet av netto eiendeler i foretaket 1/1 og 31/12 ganger skjemingsrenten. Etter hva jeg vet har du beskjedent med eiendeler i foretaket, og da betyr den nesten ingenting i praksis. Skjermingsrenten reduserer også skattepliktig inntekt av aksjeutbytte og andel fra deltakerlignet selskap. Du kan lese mer her Skatteetaten - Skjermingsrente for aksjer eller på andre sider på nettet.

Statsbudsjettet: Etter den nye regjeringens forslag går alminnelig skatteprosent ned fra 28 til 27 prosent og trygdeavgift opp fra 11 til 11,4 prosent. Isolert sett betyr dette økning på skatt av arbeidsinntekt i forhold til skatt av kapitalinntekt. Videre blir fradrag i alminnelig
inntekt, som renter, minstefradrag og fagforeningskontingent litt mindre verdt skattemessig. Men for vanlige inntekter bir utslagene ganske små. Noen få vil tape litt på endringene, mens de som har veldig store kapitalinntekter vil vinne mye. Videre senkes formuesskatten med 0,1 prosent. Det er også noen andre småendringer som ikke betyr så mye for den enkelte. En stor endring er forslaget om fjerning av arveavgiften. Straffen for dette er at det kan bli høyere skatt ved salg av eiendeler i næring. Egen bolig eller fritidseiendom som kunne vært solgt skattefritt av giver skal også kunne selges skattefritt av mottaker.

Husk at statsbudsjettet ikke er vedtatt ennå, så pr. dato er alt dette forslag.
 
Sist redigert av en moderator:
Topp