Skattekort for ENK

En tråd i 'Økonomi, regnskap og administrasjon' startet av Tor Gunnar, 6 Apr 2009.

 1. Tor Gunnar Medlem

  Innlegg:
  126
  Må jeg ha eget skattekort for mitt ENK eller går det ann å bruke skattekortet jeg bruker på deltidsjobben min? (som ligger på 30%)

  Må jeg ha et skattekort for personllig inntekt og et på ENK er det jeg spør om?

  Min vanlige jobb og inntektene fra ENK overstiger ikke 420000kr. (toppskatt)
   
 2. zapotek

  zapotek Medlem

  Innlegg:
  3.689
  Du bruker ikke skattekort men betaler forskuddsskatt 4 ganger pr år. Les mer på Bedin.no.
   
 3. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.970
  Hvis du leverer skattekort og arbeidsgiver trekker skatt så skal ikke ENK blandes inn. ENK kommer inn i bildet når det er næringsinntekt, altså når ikke arb. giver trekker skatt av lønna di.
  Blir du trukket skatt er du vanlig lønnstager (med f.eks. rettigheter til feriepenger og sykepenger).
   
 4. Tor Gunnar Medlem

  Innlegg:
  126
  Aha nå forstår jeg det. Så jeg mottar den giroen 4 ganger i året, men hva er prosentsatsen jeg må betale, eller avhenger det av hvor mye jeg har tjent kvartalsvis på en måte?
   
 5. peterandrej pensjonert moderator

  Innlegg:
  2.568
  Skatt i Norge beregnes progressivt, hvilket vil si at skatten stiger i "takt" med inntekten. Det er derfor ingen fasit for hvor stor prosentsats du bør sette av/betale inn.

  Det er to ting du bør/må gjøre:
  1. Sette av penger til skatt på en egen konto. Ta gjerne godt i med prosenten.
  2. Ta kontakt med skatteetaten for å beregne skatten du skal betale inn. Dette hjelper de deg med.

  --

  forøvrig, det er viktigste er likevel at du setter av penger til skatten. Om du betaler denne inn i 4 terminer i løpet av opptjeningsåret, eller om du omså venter til du får baksmellen ut på høsten året etter, spiller ingen rolle.
   
 6. Tor Gunnar Medlem

  Innlegg:
  126
  Aha... Men si jeg tjener 10000kr mnd og tar 40% av disse og setter de inn på en "skattekonto" pr mnd, er det da å ta skikkelig i prosentvis? Selv om jeg har noe fradrag på inntektene?

  Jeg skal ta kontakt med skatteetaten i morgen :)
   
 7. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.970
  En liten rolle spiller det økonomisk. Om du betaler restskatten fra foregående år før 31. mai så slipper du å betale renter på restskatten, og den rentesatsen er høy.
   
 8. Tor Gunnar Medlem

  Innlegg:
  126
  Jeg regner ikke med å tjene mer enn max 80-100000 i året så jeg tror jeg bare kommer til å sette 40% av mnd inntektene på egen konto..

  Hva med momsen? Hvordan betaler jeg den da? (det overstiger jo 50000kr)
   
 9. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.970
  Du må registrere deg som MVA-pliktig og skal kreve inn MVA på den fakturaen som gjør at omsetningen går over 50000 kr. Du kan søke om å betale MVA kun en gang i året (10 mars) når omsetningen er under 1 mill i året.
   
 10. Kassimaja

  Kassimaja Geocacher

  Innlegg:
  770
  Du skal ikke betale moms på inntekten din, men firmaet skal kreve inn MVA på all omsetning etter at du er registrert i MVA registeret
   
 11. Tor Gunnar Medlem

  Innlegg:
  126
  Hvordan gjør jeg det med en utbetaling fra f.eks. Tradedoubler hvis jeg har tjent så mye som 50000kr det kalenderåret. Moms på annonseinntekt går vel ikke, det er vel kun et produkt jeg selger som det skal betales moms på?
   
 12. Kassimaja

  Kassimaja Geocacher

  Innlegg:
  770
  Annonseplassene dine er et produkt som Tradedoubler betaler deg en viss sum for + MVA hvis du er registrert somfirma hos dem
   
 13. Tor Gunnar Medlem

  Innlegg:
  126
  Aha, nå skjønner jeg. Vel da er det bare å si ifra til Tradedoubler at jeg vil bli betalt som et firma i stedet som en privatperson? Vel når jeg nærmer meg 50000kr grensen ihvertfall :p
   
 14. Sindre

  Sindre Medlem

  Innlegg:
  321
  Vil bare takke deg, Tor Gunnar, for oppstarten av denne tråden. Nydelig. Fikk svar på et par ting jeg lurte på selv. Godt besvart av alle sammen, så takk til hele gjengen! :)
   
 15. Kontoristen Guest

  Søknaden må være levert innen den 1 februar for å få innvilget å få levere omsetningsoppgave 1 gang per år. Blir du for sen er min erfaring at skatteetaten ikke er villig til å se en eneste milimeter mellom fingrene.
   

Del denne siden