Terje E.

4 måter sosiale medier påvirkes av teknologi

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er ingen tvil om at den teknologiske utviklingen har gått i et forrykende tempo de siste årene. Noe som derimot kan være vanskeligere å se tilbake på er hvor mye denne teknologien har endret vanene våre. Her er det spesielt sosiale medier og smarttelefoner som har vært den største drivkraften.

Dette inkluderer hvordan vi deler informasjon med hverandre, hvordan vi forholder oss til andre mennesker og ikke minst hvordan vi tilegner oss informasjon. Det har imidlertid også ført med seg noen utfordringer rundt sikkerhet, og det er disse vi ønsker å belyse i denne artikkelen.

Vi skal derfor ta for oss noen av de viktigste måtene teknologi påvirker vår bruk av sosiale medier, samt hvorfor dette kan være en utfordring for sikkerheten din.

1. Internet of things (IoT)

De fleste har nok en rekke IoT-gjenstander knyttet til telefonen sin, men har kanskje ikke tenkt noe mer på dette. Dette kan inkludere smart-styring av lys, status fra kjøleskapet ditt, robotstøvsugeren eller Elbil-laderen du har i garasjen. Disse kan uten tvil gjøre livet ditt enklere, men de gjør også at sensitiv informasjon kan komme på avveie.

Grunnen til dette er at mange IoT-enheter er knyttet direkte til nettverket hjemme i boligen. Disse kan ofte utgjøre et svakt punkt i den digitale sikkerheten din gjennom bruk av standardpassord, åpne nettverk, eller rett og slett utdatert teknologi. Når oppdaterte du for eksempel robotstøvsugeren din sist?

Dette er svakheter som hackere kan benytte seg av for å få tilgang til nettverket ditt. Du bør derfor gjøre de nødvendige tiltakene for å forhindre at dette skjer. Et godt utgangspunkt kan være en VPN for din iPhone, eller å installere en VPN direkte på ruteren din. Dette kan gjøre det vanskeligere for hackere å oppdage svakhetene i utgangspunktet. Dette skyldes at all trafikk vil krypteres gjennom en VPN, noe som gjør det vanskeligere for hackere å oppdage enhetene på nettverket ditt.

2. Kunstig intelligens (AI)

Noe vi har sett vokse frem de siste årene er kunstig intelligens. Her har vi sett ChatGPT og en rekke andre plattformer ta verden med storm, noe som også har påvirket innholdet vi finner på sosiale medier. Mange innlegg er i dag utarbeidet av kunstig intelligens, noe som betyr at man stadig må være mer kritisk til kildene for informasjonen man finner på nettet.

Nylig annonserte Buzzfeed at de vil legge til AI-basert innhold som en del av kjernevirksomheten sin. Dette har brakt bruken av kunstig intelligens frem i lyset for alvor, men det strekker seg langt forbi bare innholdet vi leser. Mange plattformer benytter seg nemlig av maskinlæring for å presentere det mest relevante innholdet.

Dette betyr at algoritmer analyserer bruksmønstre, og deretter presenterer deg med det innholdet de tror du vil like å se. Dette skaper økt polarisering i samfunnet, og innebærer at flere plattformer sitter på enorme mengder data om deg som bruker. Ikke bare er dette en utfordring i forhold til personvern, men det er også noe hackere kan bruke mot deg i det de samler inn informasjon om deg.

3. RFID-integrering

Mange har nok vært borti RFID, men ikke alle vet hva dette egentlig er. Teknologien bak RFID er forholdsvis enkel, og består i prinsipp av en liten datachip som gjør det mulig å utveksle informasjon. Etterhvert som disse har utviklet seg, har mange oppdaget at de kan fungere som digitale visittkort.

På denne måten kan man raskt og enkelt knytte seg til andre mennesker ved å integrere sosiale medier i en RFID-enhet. Når det gjelder sikkerhet, fører også denne lettvintheten med seg en utfordring. Såkalt tapping av RFID-enheter har gjort det mulig for hackere å samle inn tilgjengelig informasjon, ved at de kobler seg til enheten din og utveksler fiktiv informasjon.

Dette har blitt en utfordring spesielt rundt bankkort, noe som har ført til at mange i dag bærer rundt på en lommebok som blokkerer RFID-signaler. Langt flere burde være klare over hvordan teknologien i en RFID-brikke kan lekke personlig informasjon, og sette i gang de nødvendige tiltakene for å forhindre avlytting av enhetene sine gjennom RFID.

4. Blokkjeder

Selv om mange i dag får inntektene sine fra sosiale medier, er det sjeldent at det de tjener korresponderer godt med innholdet de skaper. Her kan blokkjeder åpne opp for nye muligheter for hvordan både brukere og innholdsprodusenter får betalt. Ved å inngå smarte kontrakter kan man sørge for at en belønning automatisk utløses når bruk eller engasjement i sosiale medier oppnår et bestemt nivå. Dette kan føre til at langt flere kommer til å benytte seg av smarte kontrakter og kryptovaluta, samt at det blir mer aktuelt å laste opp eget innhold etter nøye definerte strukturer.

.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *