Terje E.

5 enkle råd til et bedre inneklima

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Som boligeier er du selv ansvarlig for inneklimaet i boligen din. Og det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å skape et godt inneklima. Mange av de faktorene som påvirker ditt inneklimaet negativt kan nemlig minimeres eller helt unngås. Hvis du følger de enkle rådene på denne siden er du allerede godt på vei til å få en sunn og behagelig bolig.

Den sunne boligen

Luft ut
Luft ut med gjennomtrekk flere ganger om dagen. Utluftingen reduserer nærværet av fukt, støv og kjemiske stoffer og partikler i inneklimaet og sikrer frisk luft til deg og familien din. Utover den daglige utluftingen kan du f.eks. også montere et ventilasjonsanlegg som sikrer et jevnt og tilstrekkelig luftskifte gjennom hele dagen.

Les også: Inneklima og allergi – tips til forbedringer

Gjør rent
Grundig rengjøring en gang i uken er viktig for et godt inneklima. Særlig hvis du eller familien din lider av astma eller allergi. Støvsuging av gulv og møbler, gulvvask og tørking av vannrette flater er med på å senke støvmengden og antallet allergener i boligen.
Det er også viktig at du lufter ut under rengjøringen slik at det støvet som virvles opp blir ledet ut av boligen.

Begrens fukten
inneklima-liteVåre daglige aktiviteter i hjemmet avgir fukt til inneluften. Når du lager mat skal du huske å legge lokk på grytene og skru på avtrekksviften. Unngå også å henge tøy til tørking innendørs.
En familie på fire tilfører hver dag luften i huset mye fukt. Fukten stammer blant annet fra luften vi puster ut, dusjing, matlagning og andre vanlige aktiviteter.
Hvis du ikke sørger for at fukten kommer ut av huset, vil den avsette seg på blant annet vinduer, yttervegger, gulv og tak. Fukt kan skape grobunn for dannelsen av råte og sopp i treverk, både skjult i konstruksjoner og synlig på vegger og tak.
I bygninger med dårlig isolerte yttervegger bør det ikke plasseres møbler eller skap helt inntil disse ytterveggene da det kan medføre kondens og muggsopp.

Sett på varme
Oppvarmingen av boligen din (i fyringssesongen) er også viktig for å skape et behagelig og godt inneklima. Normalt bør temperaturen ligge mellom 20-22 grader. Oppvarming og ventilasjon av boligen din er med på å senke risikoen for fuktskader i boligen.

inneklima-soveromNår vi sover avgir vi mye fukt til soverommet så hvis du ønsker å sove kjølig om natten er det viktig at soverommet varmes opp om dagen. Det er viktig å holde en minimumstemperatur på 18 grader i alle boligens rom slik at fuktskader unngås.

Begrens kjemikalier
Inneklimaet ditt blir påvirket av de produktene og byggevarer som du selv tar med inn i boligen. Nye møbler, elektronisk utstyr, maling og treplater avgir gasser og  kjemikalier til inneluften. Det samler seg i støvet og dermed forringes inneklimaet ditt. Derfor er det viktig med god utlufting av boligen.
Det er spesielt viktig at du ikke bruker produkter innendørs som bare er beregnet til utendørs bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *