Terje E.

Allergi kan oppdages hos spedbarn

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Forskere har nå avdekket at babyer med bare en enkelt måneds liv i bagasjen allerede viser de første tegnene på å utvikle allergi, astma, eksem eller høyfeber. Oppdagelsen kan være med på å gjøre behandlingen av de irriterende sykdommene bedre i fremtiden.

Om solkrem: Her er 7 trygge solkremvalg for barn

Pasient før diagnose
Forskerne har oppdaget at de utsatte spedbarna har et forhøyet innhold av et spesielt protein lang tid før man for øyeblikket har noen mulighet for å oppdage spor av en lidelse.

«Sammen med tidligere studier vi har laget viser dette her at sykdomsforløpet starter tidlig i livet og lang tid før man kan se symptomer», sier overlege Hans Disgård. «Pasienten er så å si en pasient, før han er diagnostisert», sier han.

spedbarn-allergiForskerne har oppdaget at de barna som senere i livet for eksempel utvikler høyfeber og eksem allerede som babyer har hatt et forhøyet innhold av et bestemt protein kalt U-EPX. Proteinet inngår i hvite blodlegemer som bekjemper infeksjoner i kroppen.
«Disse resultatene har vært med på å rette fokuset vår i forskningen i årsakene til astma, eksem og allergi hen mot de første månedene i livet og kanskje enda tidligere», sier Hans Disgård.

Les også: Inneklima og allergi – tips til forbedringer

Bedre forebygging
Det er enda uvisst hvorfor kroppen øker produksjonen av det spesielle proteinet, men oppdagelsen kan bane veien for at man svært tidlig kan finne barn i risikosonen for å utvikle allergi, astma, eksem eller høyfeber.

«Det kan kanskje gjøre det mulig å gjøre tidlig individuell forebygging eller behandling, men det hører med til historien at vi enda ikke har noen muligheter for å bremse sykdomsaktiviteten», forteller Hans Disgård.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *