Terje E.

Alt om Praha – Nyttig guide

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Høyt skummende øl på vertshus som minner om gamle landeveiskroer. Dukkehusboliger i jugendstil flankert av tårnhøye kommunistiske betongkarer. Du er i Praha.

Tsjekkias hovedstad, Praha, har kommet nesten helskinnet gjennom historiens store slagsmål og i motsetning til for eksempel Warszawa framstår det historiske senteret intakt.

Opplev en av Europas mest sjarmerende hovedsteder gjennom den dynamiske bykjernen, Nové Mesto, med Václav-plassen, hvor de eldre promenerer og de unge flørter, og hvor nattens ensomme lykkeriddere går på nattklubber som tjener penger på lyst.

Få den jødiske kulturen inn under huden i Josefov, Prahas jødiske bydel som foruten koscherrestauranter, gamle synagoger og Den Jødiske Kirkegård også rommer mange finurlig utsmykkede jugendstilseiendommer i blant annet Parizská-gaten.

praha-borg-slottGå deg vill i labyrintiske Staré Mesto, det middelalderske kvarteret med de mange smugene og passasjer på den østlige siden av Moldau-elven, der gamle romanske og gotiske kjellere som tidligere var palasser og kapell nå rommer kaféer, museer og gallerier.

Gå en tur over den 500 meter lange og nesten 700 år gamle Karlsbroen med 30 helgenstatuer og nyt den storslåtte utsikten over elven og byen.

Besøk borgkomplekset som troner majestetisk på høydedraget over byen, og ta en rusletur i romantiske Malá-Strana som domineres av store paléer, imponerende hageanlegg, ambassader og ikke minst et hav av restauranter og små vertshus.

Reise rundt i Praha

T-bane
T-banen er en rask og effektiv måte å komme rundt på i Praha. De tre t-banelinjene utgjør ryggraden i Prahas transportsystem. De kjører med få minutters mellomrom konstant i perioden fra 5 om morgenen til midnatt – i rushtiden en gang i minuttet.

Buss og trikk
Buss og trikk er også en lett og billig måte å komme rundt på. Og akkurat som på t-banen får du her en sjanse til å komme tett bybeboerne som er på vei til og fra jobben – og for å oppleve byen fra en litt annen vinkel.

Taxi
Det er også forholdsvis billig å kjøre i taxi, men se opp for svindel. Dessverre er det en del bondefangeri hvor turister blir lurt og må betale mange ganger det korrekte beløpet. Sørg for å avtale en pris på forhånd, etter at du har spurt de lokale hva den aktuelle strekningen bør koste.

Sykkel
Man kan leie elsykler og vanlige sykler i Praha. Sykle rundt og få det litt frisk luft.

Sikkerhet i Praha

Med over 6 millioner turister gjennom «mølla» hvert år, er Praha Europas fjerde mest besøkte by, målt i antall turister. De besøkendene er alt fra unge mennesker til barnefamilier og pensjonister som alle tiltrekkes av den allsidige hovedstaden. Praha som by er derfor vant til å håndtere store mengder mennesker og har, akkurat som de fleste andre europeiske storbyene, en velfungerende infrastruktur og et dertilhørende lokalt politi- og helsestell.

Severdigheter i Praha

Karlsbroen – Prehas lange promenadebro

karlsbroen-prahaMalere og jazzmusikere skaper liv på den 650 årene gamle Karlsbroen, som krysser elven Moldau – eller Vltava, som den heter på tsjekkisk. Se utsikten til Prahas store borg og de gamle pastellfargede bygningene langs elven. Byggingen av den nåværende broen ble satt i gang av keiser Karl 4. i 1357, men først i begynnelsen av det 15. århundret sto den ferdig. Broen er 516 meter lang og er utsmykket med 30 statuer og skulpturer av katolske helgener. Inntil 1741 var Karlsbroen den eneste muligheten for å krysse Vltava i Praha. Begge brotårn kan besøkes og det er en glimrende utsikt fra toppen.

Prahas borg – Middelalder og nyklassisisme

Prahas borg troner på høydedraget nord for Moldau-elven. Gjennom mer enn 1000 år har borgen vært hjemsted for statsoverhoder, senest den tsjekkiske presidenten. Borgen er fra 870 og har hatt en turbulent tilværelse. Under blant annet Trettiårskrigen skjedde det store skader på bygningsverket. Borgen ble gjenoppbygd av dronning Maria Theresia av Østerrike i det 18. århundret, derfor er slottet i dag utenpå preget av den tidens nyklassisistiske stil med streng symmetri og rene, rette linjer.

Den Astronomiske Klokke – Dukkehus-Praha

Prahas gamle rådhus samler hver time utallige turister som vil se Det Astronomiske Urs figurer bevege seg og dermed annonsere at det er gått enda en time. Klokken ble konstruert på 1400-tallet og ferdiggjort i 1490 av Mester Hanus. For ham ble prisen for oppgaven høy – han fikk nemlig stukket ut øynene på bystyrets ordre slik at han ikke kunne gjenta mesterverket sitt et annet sted. Det lyktes imidlertid for Hanus å ødelegge klokken innen sin død slik at den sto stille mange år etter.

Kruttårnet – Utsikt til Praha

Opprinnelig var Kruttårnet ett av i alt 13 innganger i bymuren til den gamle byen, men i dag står tårnet alene tilbake ved siden av Folkets Hus. Tårnet som opprinnelig er fra 1200-tallet fikk navnet sitt i 1600-tallet da det ble brukt til oppbevaring av krutt. Det er 65 meter høyt og i 44 meters høyde er det en utsiktsterrasse hvor man kan nyte utsikten over Praha om sommeren.

Petrinhøyden – Prahas Eiffeltårn

På toppen av Petrinhøyden troner et lite Eiffeltårn som ble oppført i 1891 til en stor landsutstilling. Det er en minikopi av det opprinnelige eiffeltårnet i Paris, men bare en femdel så høyt, nemlig 63,5 meter. Til gjengjeld ligger toppen av det i samme høyde over havet som det i Paris, siden høyden er 318 meter. Man kan enten gå til toppen eller bli med kabelbanen. Opplev også speillabyrinten som ble oppført til samme landsutstilling og Hungermuren som deler høyden i to og ble oppført i 1360-1362 under Karl 4. som et forsvarsverk.

Muchovo museum – Opplev plakatmesteren

Den mest kjente kunstneren innen stilretningen art nouveau som er karakterisert ved slyngete strekmønstre, buktende linjer og organiske former, var tsjekkeren Alfons Mucha. Han lot kreativiteten blomstre på frimerker og offentlige bygninger, men ble særlig kjent for plakatene sine med den franske skuespilleren Sarah Bernhardt. Se alt på Muchovo Muzeum.

Det Dansende hus – Frank Gehry i Praha

praha-danse-husTancici dum med tilnavnet Fred og Ginger – eller Det Dansende Hus – er en av de mest interessante, moderne bygninger i Praha. Bygningen er oppført i 1992-1996, oppkalt etter danseparet Ginger Rogers og Fred Astaire og er tegnet av Vlado Milunic fra Slovenia og den kanadiskfødte stjernearkitekten Frank O. Gehry. Gehry er blant annet også kjent for Guggenheim Museet i Bilbao. I kuppelen på 7. etasje finnes en eksklusiv fransk restaurant.

Václav-plassen – Frihetskamp, arkadebutikker og sexshow

Sexshow og arkadeshopping. Václav-plassen er sentrum for det moderne Praha, og der det om dagen er et populært forretningsområde er det om natten et sted som tiltrekker sidegatepengevekslere, halliker og jenter til salgs – men også gjester til det eksperimenterende Laterna Magika-teateret. Plassen som på grunn av sin avlange form minner om en bulevard har dannet ramme om flere historiske begivenheter. Her ble Tsjekkoslovakias selvstendighet utropt i 1918 og Annen Verdenskrigs slutt offentliggjort i 1945 – og det var her at Fløyelsrevolusjonen mot det kommunistiske styret begynte i 1989. Mer fredelige begivenheter teller jul- og påskemarkeder hvert år.

St. Vitus Katedralen – Hjemme hos erkebiskopen i Praha

Sankt Vitus-katedralen er den største og viktigste kirken i Tsjekkia og sete for Prahas erkebiskop. Kirken ligger som del av Prahas borg i den tredje borggården. Arkitektonisk er kirken en blanding av flere stilarter som følge av renovering og tilføyelser, men den gotiske stilen med dens skarpe, spisse kanter og himmelstrebende spir dominerer. Opplev den enorme plassen innvendig med 33 meter til taket, se den imponerende mosaikken og det vakkert utsmykket St. Wencel Kapel. I kirkens tårn finnes en utsiktsplattform i 80 meters høyde.

Den jødiske kirkegården – I det jødiske Praha

Den jødiske kirkegården er en av de mest interessante severdighetene i prahas jødiske kvarter, Josefov. Kirkegården ble grunnlagt i første halvdel av 1400-tallet og var i bruk frem til 1787 da den ble full – graver kan ifølge den jødiske tro ikke slettes. En del av den jødiske tradisjonen er at man legger små steiner på gravene i stedet for blomster, og det holdes fremdeles i hevd. Som mann får man utlevert hodebekledning slik at besøket på kirkegården kan skje i overensstemmelse med jødisk tro.

Fakta om Praha

Innbyggertall: 1,2 mill. (Tsjekkia 10,3 mill.)

Grunnareal: 498 km 2

Antall tårn og spir: 500

Parker og hager: 870 hager

Klima: Temperert fastlandsklima

Språk: Tsjekkisk

Arkitektur i Praha

Jugendstil i Praha

Blant Prahas mange vakre og berømte bygninger finner du også en del som er bygget i den utrolig vakre jugendstilen, også kjent som Art Noveau-stilen. Stilen som er svært dominerende i Praha, blir ofte glemt, når man besøker Praha som turist. Det er fordi det er så mange eldre historiske bygninger, som Karlsbroen og St Vitus Kirken. Det er synd fordi jugendstilen opplevde et absolutt høydepunkt i Praha i begynnelsen av det 20. århundret, den finnes overalt og er verdt å dra til Praha for å se.

Jugendstilen ville bryte med den gamle stive stilen og er derfor meget blomstrende og livlig. Du vil finne mange planter av stein og jern, men også kjempestore figurer – ofte forgylte – de var ikke redd for å overdrive.

Særlig i området omkring Josefov er det noen helt utrolig vakre bygninger og flere fasader i jugendstilen. Opprinnelig skulle man ha revet ned hele området rundt år 1900 for å bygge noen mer moderne bygninger, men det var så mange protester at de eldgamle synagogene fikk lov til å stå.

Derfor er området i dag en morsom blanding av de to ytterpunktene. Gå nedover Parisergaten, Pařížská. Det føles som en bulevard i Paris. Gå så rundt hjørnet og du er i middelalderen i Praha.

Jungendstil på museum
Praha var meget inspirert av det franske, og en av de største tsjekkiske jugendstilkunstnerne reiste oså dit for å bli berømt. Alfons Mucha (1860- 1939) var født i Tsjekkia, arbeidet med jugendstil innen mange områder og laget de meste fantastiske bilder.

Alfons Mucha ble særlig berømt for teaterplakatene sine, han arbeidet først i Paris og senere i Praha. Muchas jugendstillbilder av smekre kvinner og slyngplanter er fremdeles meget kjente og blir ofte brukt i reklame.

Ikke langt fra Josefov, i Stare Mesto, finner du museet om Mucha og om jugendstilen. Det ligger i ett av de mange barokkpaleene som du finner i Prahas historiske sentrum. Men innenfor er det en helt annen tidsalder som hersker.

På museet opplever du Praha, da byen var sentrum for kunst og kultur, du lærer litt mer om den verdensberømte kunstneren og kanskje får med noen spennende suvenirer hjem. Museets butikk har nemlig ikke bare bilder, men også spennende annet kunsthåndverk i den elegante stilen.

Du kommer til å se Praha på en helt annen måte når du først har fått øynene opp for hvor mange flotte hus i  jugendstil det ligger i byen.

God reise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *