Terje E.

Blandingshunder – smart?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Noen foretrekker blandingshunder, de såkalte bastardene. Det kan ha økonomiske årsaker – blandingshunder er jo ofte litt billigere enn rasehunder. Men her bør man huske på at valpens anskaffelsespris – enten det er en blandingshund eller rasehund – er ganske ubetydelig sett i forhold til hva det koster å ha hunden i de neste 12-14 årene!

Mange blandingshunder utvikler seg til utmerkede og velfungerende hunder. Men det er i høy grad et lotteri.

Det er ofte umulig å forutse hva en blandingsvalp av mer eller mindre ukjent herkomst vil utvikle seg til. Usikkerheten gjelder ikke bare størrelse og utseende, medfødte karakteregenskaper er som regel vanskelige å forutse ved blandingsvalper.

Undersøkelser har vist at det er flere blandingshunder enn rasehunder som blir avlivet pga. atferdsproblemer. Det er det helt sikkert flere forklaringer på.

Flere av kjøpene er kanskje impulskjøp som angres. Flere får en hund med en mentalitet som ikke oppfyller kjøperens forventning. Og endelig skal man være oppmerksom på at det absolutt ikke er det samme hva som er blandet sammen.

bastard-blandingshundTo hunder av samme type – f.eks. to apporterende jakthunder som cocker spaniel og labrador retriever – kan typisk fungere utmerket, men hvis man f.eks. blander hunder med stor jaktlyst med hunder med stor forsvarslyst så gir det ofte problemer og hvis man blander en temperamentsfull hund med en stor og sterk hund så kan det lett resultere i en riktig «trouble maker».

Hundeloven forbyr noen hunderaser samt blandinger hvor disse rasene inngår. Det er eieren av hunden som skal kunne dokumentere at hunden ikke inneholder en av de forbudte rasene. Så tenk deg godt om hvis du er på vei til å anskaffe en hund som enten selv er eller en av foreldrene dens på noen måte ligner en av de forbudte rasene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.