Terje E.

Bolig: 10 typiske «gjør det selv» feil

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Vegger som sprekker eller tak som lekker. Det er en rekke ting som ofte går galt for «gjør det selv» folk. Se listen over «gjør det selv» feil – og hvordan du unngår å gjøre dem.

 1. Bruk av skum i takkonstruksjoner

Mange forsøker å lappe utette takstein ved å sprøyte fugeskum (også kalt PUR-skum eller polyuretanskum) rundt dem – men det er en veldig dårlig idé. For skummet blir porøst over tid og suger fukt som en sopp, slik at reparasjonen kan utløse store skader på huset. Taklapping med fugeskum vil typisk også kunne gi anmerkninger i husets tilstandsrapport.

Slik unngår du skaden:
Ikke bruk fugeskum – det er ikke den mirakelløsningen som mange tror den er. La fagmenn reparere taket for konsekvensene er for store hvis du begår en feil.

2. Glemt ventilasjon når taket etterisoleres

En typisk feil er å legge isoleringsmatter på taket uten samtidig å sikre god ventilasjon. I iveren etter å energiforbedre huset tetter «gjør det selv» mannen takets luftspalter, og det gir grobunn for mugg og råte.

Slik unngår du skaden:
Dekk ikke til ventilasjons- og utluftningsventiler og hold en stripe på 5 cm fri mellom isoleringsmaterialene og taket.

3. Lapping av murverk med feil mørtel

Jo sterkere, jo bedre: Slik har flere uheldige handymenn tenkt da de skulle velge sementmørtel til utbedring av fuger og murverk på husets fasade. Men hvis mørtelen ikke samsvarer i styrke til det eksisterende murverket kan det med tiden forårsake sprekker, åpninger og avskallinger.

Slik unngår du skaden:
Undersøk hvilken mørteltype det er brukte i murfasaden og bruk den samme. Du kan f.eks. få hjelp av en erfaren murer eller kontakte et geoteknisk firma som kan utføre en undersøkelse.

4. Feil montering av gipsplater på vegger og tak

Å sette opp en skillevegg av gipsplater virker umiddelbart som en overkommelig gjør det selv oppgave. Men det kan lett gå galt. Mange bruker ett for spinkelt treskjelett mellom gipsplatene, eller nøyer seg med et lag gips i stedet for to. Da blir veggen ikke stabil nok og du risikerer at den slår sprekker.

Slik unngår du skaden:
Gjør veggen stabil med et solid treskjelett, rikelig med skruer – og to lag gips. Følg de veiledningene som finnes for korrekt utførelse av underlag for gipsplater.

5. Ulovlig elektrisk arbeide

En typisk gjør det selv feil er å gjøre noe du ikke har lov til. Mye arbeid med elinstallasjoner er forbeholdt fagmenn, men allikevel kaster mange gjør det selv folk seg ut i ulovlige el-reparasjonsarbeide. Feil i elektriske installasjoner kan utgjøre en alvorlig brannfare

Slik unngår du skaden:
Hold deg borte fra husets faste elinstallasjoner! Sjekk hva du kan utføre av reparasjoner i hjemmet, og hva du må leie en fagmann til, FØR du går i gang.

6. Ulovlig VVS og kloakkarbeid

Når det gjelder vvs-arbeid er det også satt grenser for hvor mye du har lov til å utføre selv. Du kan f.eks. ikke lage nye vvs-installasjoner eller gjøre inngrep i husets faste vann- og avløpsinstallasjon. Respekter reglene, for du risikerer å forårsake store vannskader på huset hvis du kaster deg ut i rørlegging eller endring av avløp og ikke får gjort det skikkelig.

Slik unngår du skaden:
Sjekk det du kan gjøre og ikke kan gjøre før du går i gang.

7. Utett bad

Hvis gjør det selv arbeidet på badet går galt så går det veldig galt. Typiske feil er lekkasjer fordi fugearbeidet ikke er utført grundig nok, eller du har laget rfter i våtsrommembranen. Utførelsen av det riktige fallet på gulvet slik at vannet ledes mot avløpet kan også lett gå galt.

Slik unngår du skaden:
Gjør det selv arbeid på badet krever ekstra presisjon og omhu. Ikke utfør vanntette konstruksjoner i badet med mindre du kan gjøre arbeidet på profesjonelt nivå. Og husk at du alltid skal utføre våtsromsikring som overholder visse krav.

8. Maling og pussing av fasaden uten skikkelig rensing

Mange gjør det selv folk hopper over forarbeidet når de frisker opp husets fasade. Men hvis du maler eller pusser fasaden uten å rense, prime og reparere den først risikerer du fuktskader og stygge avskallinger fordi malingen ikke fester seg skikkelig.

Slik unngår du skaden:
Klargjør fasaden i flere trinn før det egentlige malearbeidet starter. Fasaden skal både renses for løst materiale og mose, vaskes med grunnrens og repareres der det er hull og sprekker.

9. Boring i skjulte ledninger og radiatorrør

Du er i gang med en enkel opphengningsoppgave – men plutselig støter boremaskinen på noe hardt, og før du rekker å reagere har skaden skjedd. Det er en typisk gjør det selv feil å bore inn i skjulte ledninger og rør i veggene.

Slik unngår du skaden:
Sjekk tilstandsrapport og evt. tegninger over huset slik at du vet hvor det er skjulte installasjoner. Skal du bore i rom med mange vannrør, som f.eks. kjøkken og bad, kan du låne en metalldetektor eller et termografikamera til å undersøke veggene før du borer. Det er viktig å søke opp eventuelle kabler og rør. Metallsøker kan være greit å bruke for å unngå å sage i spiker også.

10. Stygt flisearbeid

Ujevne fliser, sjuskete fuger og stivnede mørtelrester: Flislegging kan fort ende med et stygt resultat hvis du gjør det for raskt og skipper presisjonsarbeidet.

Slik unngår du skaden:
Når en murer skal legge eller sette opp fliser bruker han lang tid på å måle opp og markere hvordan han skal legge flisene – og det bør du også gjøre. Lag en plan for fliselegningen før du begynner. Vær omhyggelig med oppmålingen og bruk alltid fugesnor eller flisekryss slik at du får ensartede og like brede fuger.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *