Terje E.

Downlights fellene – nyttige tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Downlights eller spotter er blitt svært populære å ha på både kjøkken og bad de siste årene. Grunnen til den økende populariteten er at de skaper stemning og gir godt lys. Ettersom montering av downlights kan koste skjorta så velger veldig mange å gjøre dette selv. Er det egentlig lurt å montere downlights selv? I en artikkel publisert på Huseierne.no advarer brannvernseksperter, forsikringsselskaper og Anticmex mot å montere downlights selv.  Faktisk så går Anticemex så langt som å advare mot å ettermontere downlights generelt.

I hovedsak så er det to risikogrupper/områder hvor downlights kan bli en svært dyr affære. Dersom de monteres feil kan man risikere både råte og brann. Hvis man likevel velger å montere disse selv til tross for advarsler så bør man derfor være temmelig sikker på at man vet hva man gjør. Nedenfor har vi laget en liten oversikt som gir deg noen enkle råd på det du bør unngå.

Unngå brannskader
En av utfordringene med downlights er at de skaper varme over tid. Varmen kan tørke ut treet og dermed bli en farlig brannfelle. Dette er spesielt et problem der man ettermonterer downlights. I et gammelt tak kan det være gammel isolasjon og støv, dette kan lett antennes. Det er også VELDIG viktig at man bruker riktig styrke på og pærer.

Unngå råteskader
Når downlights ettermonteres så kan man bryte fuktsperren, dette kan være svært vanskelig å tette. Da kan det oppstå råteskader som kan bli svært kostbare å rette opp i. Spesielt utsatt er baderom og andre rom med kald kjeller/loft.

Spar heller penger på andre områder
Det er veldig lett å konkludere med at det tryggeste og ikke minst risikofrie er å leie inn en profesjonell aktør som har erfaring med montering av downlights. Dette er selvfølgelig mer kostbart enn å gjøre det selv men da anbefaler vi å heller spare inn penger andre steder, som for eksempel ved å kjøpe ledlys i nettbutikker som Ledlyspærer.no. Dersom du trenger å spare ennå mer så anbefaler vi at du ser om det er andre prosjekter du kan «minimere» regningen på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *