Terje E.

Første gang siden 2. verdenskrig: Flere enn 50 millioner er på flukt

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

For første gang siden 2. verdenskrig er det over 50 mill. fordrevne i verden, og 50 prosent av alle flyktninger er nå barn, noe som ikke minst skyldes krigen i Syria. UNHCR og Redd Barna oppfordrer flere land, herunder Norge, til å ta imot flere syriske flyktninger.

LONDON: Livet i Syria var for 15-årige Nadia og familien hennes et helvete, men flukten til Europa vekk fra krigens redsler – hvor en rakett blant annet raserte leiligheten deres i byen Homs – var ikke mye bedre.

Først flyktet Nadia med sin mor, far og hennes to yngre brødre på fire og ti år til den syriske hovedstaden, Damaskus. Derfra flyktet familien videre til Egypt og Libya, men overalt ble de møtt av mistillit og ofte overfalt verbalt, truet med våpen og bedt om å dra hjem til Syria.

Særlig ubehagelig for Nadia var det da en mann i Libya ønsket å gifte seg med henne og da han ble avvist truet han familien med at han ville slå i hjel Nadia.

Familien tok deretter en beslutning om å betale 1500 dollar pr person for å komme med en båt over Middelhavet til Europa. Menneskesmuglere lover flyktninger at de vil reise med komfortable båter med kjøkken, bad og leketøy til barna.

Men reisen var for Nadias familie som så mange andre et helvete. 150 flyktninger, herunder dusinvis av barn, ble stuet sammen på en liten synkeferdig båt uten kaptein – etterlatt alene for å styre båten. Den etterhvert inn vann. Først satt de i vann til anklene, men etterhvert fikk de også våte bukser og var overlatt til en uviss skjebne ute på middelhavets bølger.

«Brødrene mine spurte moren min om vi skulle dø», forklarer Nadia i en ny rapport, som Redd Barna har fått laget, og som inneholder intervjuer med syriske flyktninger som i den siste tiden har kommet til Italia fordi de har vært så heldige at de har blitt reddet av den italienske kystvakten.

Nadia og familien hennes er i dag foreløpig endt opp i Milano, men familien drømmer om Norge.

«Vi håper at vi vil finne veien til Norge, hvor tanten min bor», sier hun. «Så snart jeg kommer dit vil broren min Human og jeg gjerne begynne på skolen.»

En tvilsom drøm

Om Nadias drøm om Norge går i oppfyllelse er imidlertid tvilsomt ettersom reglene i Dublin-konvensjonen fastslår at man bare kan søke om asyl i det første landet man ankommer til i Europa.

Men i lys av den humanitære krisen i Syria som for første gang siden 2. verdenskrig har fått antallet fordrevne i verden til å overstige 50 millioner mennesker, kommer både FNs Flyktninghøykommissariat, UNHCR, og Redd Barna nå med en inntrengende appell til Europa, også Norge, om å ta flere syriske flyktninger av humanitære grunner.

Over halvparten – 53 prosent – av alle verdens flyktninger i 2013 kom fra bare tre land – Syria, Afghanistan og Somalia, påpekes det i UNHCRs årlige rapport over globale tendenser som kommer ut på FNs Internasjonale flyktningedag.

Bare sist år fantes det 2,47 mill. syriske flyktninger, mens det var 6,5 mill. internt fordrevne i Syria.

«Slik er det ingen tvil om at den meget høye økningen vi har sett, skyldes syrere som har måttet flykte både ut av landet og inne i landet», sier Pia Prytz Phiri, UNHCRs representant for Nord-Europa.

En uoverkommelig byrde

UNHCR gjør det også klart at den humanitære krisen i Syria nå er en nesten uoverkommelig byrde for landets naboer, også for Libanon som nå er det landet i verden med flest flyktninger i forhold til innbyggere.

Nesten hver femte innbygger i Libanon var ved utgangen av 2013 flyktning, ettersom 178 av 1000 innbyggere var flyktninger, fortrinnsvis fra krigsherjede Syria.

En stor del av de syriske flyktningene er barn, og 50 prosent av alle verdens flyktninger var i 2013 dermed også barn under 18 år.

«Det er for øyeblikket flere syriske flyktningebarn enn libanesiske barn på libanons skoler», sier Pia Prytz Phiri.

«Det må vises solidaritet med de landene som tar imot nesten ni av ti flyktninger, og som oftest er fattige naboland til land med krig og konflikter. Derfor oppfordrer vi at flere land i verden – herunder europeiske – tar imot flyktninger fra det første asyllandet. Hvis man sammenligner det antallet som har kommet til Europa i 2013, med antallet flyktninger på verdensplan, så er det en meget liten andel – vel ti prosent. Samtidig er det visse land i Europa som tar et større ansvar – herunder Tyskland og Sverige – og da appellerer vi til at flere land i Europa, også Norge, viser mer solidaritet.»

Samme budskap kommer fra Redd Barna

«Vi kan ikke bare overlate ansvaret til de landene som har grenser i Sør-Europa hvor de syriske flyktningene kommer inn. Vi i Nord-Europa er nødt til å ta vår del av ansvaret for å beskytte ikke minst barna. Vi appellerer til at Norge nå går inn og ser på om det ikke er tid for å heve kvoten for kvoteflyktninger, slik at vi tar et større ansvar slik som Sverige og Tyskland har gjort».

Tyskland var det landet i verden som mottok flest nye søknader om asyl i fjor, men på tross av dette har innenriksministrene fra tysklands delstater avtalt at Tyskland vil gjenbosette 10.000 flere flyktninger fra Syria og dermed bosette opp til 20.000 flyktninger.

Andre EU-medlemsland har – til sammen – tilbudt å ta imot omkring 5000 flyktninger fra Syria.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *