Terje E.

GPS et nyttig verktøy for båteiere

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Er du båteier vet du allerede, at utviklingen av utstyr til båt går i samme rivende tempo, som ellers i samfunnet. GPS har inntatt båtverdenen og utstyret blir bare bedre og bedre, og bruksområdene bredere.

GPS – et enklere båtliv

Nordmenn er tradisjonelt et båtfarende folk, både i jobb og fritid. Det er vi faktisk enda, og flere og flere eier egen fritidsbåt. Den teknologiske utviklingen har også gjort båthverdagen enklere.

Siden oppstarten av GPS systemet i 1978, som et rent militært navigasjonssystem, og frem til i dag gir det mange muligheter for deg som ferdes i båt. Det gjelder alt fra å kunne sjekke ting i båten når den ligger i vinteropplag eller spore den ved et eventuelt tyveri.

Denne muligheten har man på grunn av GPS, samt internett og GSM. Det gir også gode muligheter for de som benytter båten i daglig virke, på en måte som bare for noen tiår siden hørtes umulig ut.

GPS, GSM og internett

Å kunne benytte GPS systemer i båten sammen med mobil eller et nettbrett er enkelt. Du trenger kun en GPS mottaker, og deretter koble den opp mot for eksempel mobilen. Via tigjengelig programvare/apper kan du dermed gjennom internett få signaler fra båten til telefonen.

Det finnes mange systemer, og hjelp til båteiere, som benytter dette. En av disse er sporingssystemer. Det vil si at mobilen din (eller laptop/nettbrett) får signaler fra båten hvor den befinner seg. I tilfelle båten din skulle bli stjålet kan du altså spore hvor båten da befinner seg, såkalt tracking.

Det er også andre tjenester tilgjengelig via dette systemet, som navigering og bruk av kartplotter via internet.

Navigering

Teknologien for en digital navigering er der, og du har flere muligheter til hva du velger. På store båter er en kartplotter en selvfølge, mens på mindre båter kan navigeringen skje via nettbrett/laptopp.

En kartplotter med innebygd GSP er også en mulighet. Uansett hva valget skulle bli vil du ha tilgang til kart, din posisjon, fart og videre. Navigering på gamle måten bør en selvsagt kunne, da teknologi kan svikte deg.

Er du ikke interressert i å bruke penger på en kartplotter finner du i dag gode apper både for Ipad og Android. Her får du en billigere utgave, men det betyr ikke dårligere. Appene har kart i sanntid, og vil via GPS signalene vise ruten du legger opp. Bare vær oppmerksom på at det ikke fungerer som i bil. Der kan du legge inn en adresse å få kjøreanvisninger. Det får du ikke til sjøs.

GPS-tracking

Litt lengre opp har vi nevnt tracking (sporing) av båt. Har du ikke allerede dette i båten kan det være et bra verktøy å få installert. Blir båten stjålet har man en mulighet finne den, samt at det anbefales av forsikringsselskapene.

Prisene på trackingsystemer er blitt gunstige, og er absolutt verdt prisen. I tillegg gir mange forsikringsselskaper opptil 10% reduksjon på årspremien, samt redusert egenandel.

Trackingsystemer kan kobles opp mot din mobil eller direkte til vaktselskaper. Det kan være noe kronglete å montere noe av utstyret, som for eksempel GPS mottakeren. Her må man passe på å både montere den skjult, samt at den har fri sikt mot himmelen. Er man ikke hendig nok selv – kontakt fagfolk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *