Terje E.

Hammertær

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hammertær er når tærne bøyer sammen i det midterste leddet, slik at leddet bøyer oppover.

Årsaker:
Hammertær oppstår ofte i forbindelse med at man bruker sko uten fast hælkappe, hvorved man blir nødt til å krumme tærne for å holde skoene på. Denne krummingen blir etter hvert permanent. Også sko med en hælrem gjør at man krummer tærne, fordi skoen ikke er stabil nok.

En annen årsak er at nr. 2 tå ofte er lengre enn stortåen, og da man hyppigst måler skoens lengde etter stortåen, ja så må 2. tåen altså bøye seg.

Til å begynne med er hammertåen mobil – dvs. at man kan strekke den ut med fingrene. Hvis man ikke gjør noe med tilstanden på dette stadiet, vil tåa med tiden bli stiv og det kan oppstå en del gener. Hammertær kan også være en følge av nedsunket forfot.

Behandling
Det viktigste er å skifte ut de skoene som er årsak til problemet, det vil også en fotterapaut fortelle deg. Hvis du har en hammertå som er mobil, kan du hver dag sørge for å strekke ut tåa. Det kan du gjøre med fingrene. Du kan også sette hælen på den motsatte foten forsiktig ned på leddet. Dette gjøres best sittende.
Hvis tåe er blitt stiv og du har gener av den, så kan den i ytterste konsekvens opereres av en ortopedkirurg.

Generende
Ovenpå leddet kan det oppstå hard hud og liktorner, noe som skyldes at leddet presses opp mot skoens overlær.
Liktorner er hard hud som går dypt ned i huden og trykker på nervespissene. De kommer, når det er et stort trykk på et liten avgrenset område.

Hard hud oppstår, når et framspringende punkt på foten konstant utsettes for trykk eller gnidning.

Neglen kan fortykke. Det kan skyldes at neglen treffer jorden under gang eller at neglen presses mot skoen. Det derav kommende trykket fortykker neglen.

Det kan komme hard hud og liktorner på spissen av tåa, fordi den går ned i jorden i stedet for å peke temmelig.

Fotterapeuten kan produsere forskjellige avlastninger, slik at tåen, alt etter stivhet, rettes ut eller avlastes. Dessuten kan fotterapeuten fjerne hard hud og liktorner, men man skal være klar over at så lenge årsaken ikke fjernes, så vil den harde huden og liktorner komme igjen. Det krever at man gjennomgår skoene sine og kasserer dem som er årsak til genene, for at man kan få det bedre i tærne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *