Terje E.

Tips: Her er det stuens største strømslukere

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Spar på strømregningen i stuen. Tv, datamaskin og musikkanlegg gir opp mot 47 prosent av strømforbruket ditt.

Fjernsynet står på mens du arbeider med datamaskinen eller surfer litt rundt med nettet med iPaden din. Hører du på hva de sier i fjernsynet eller kunne den slås av?

Opp mot 47 prosent av hjemmets strømforbruk går til underholdning i stuen eller på kontoret. «Underholdning» dekker alt fra datamaskin og iPad til internettforbindelse, spillekonsoller, tv, digital mottakerboks, hjemmekino, musikkanlegg osv. Det er det eneste stedet i hjemmet hvor strømforbruket fremdeles stiger. Andre steder i hjemmet er vi blitt bedre til å spare.

Ny tv?
Også på tv`en har det nå kommet energimerking og her bør du gå etter noe som er bedre enn A+. Hvis du overveier å kjøpe ny tv kan det virkelig være penger å spare. Hvis du f.eks. har en 42 plasma-tv og i stedet kjøper en LED-tv med energimærke A+ kan du spare opp til 7500 kr. i fjernsynets levetid, som er ca. åtte år.

Tv-en koster litt ekstra hvis energimerket er bra, men investeringen kan typisk betale seg i løpet av produktets levetid. Hvis du for et eksempel kjøper en 42″ tv med A+ i forhold til en 42″ med energimerke B bruker den 1500 kr. mindre strøm i levetiden.

Stand-by kan være dyrt
De lysende knappene er over alt i stuen, men hva koster de egentlig? Hvis produktene dine er mer enn tre år gamle er det en god idé å skru helt av når du ikke bruker dem. Eldre elektronikk kan nemlig bruke opp mot 200 kr. i året i stand-by forbruk.

Også spillkonsoller kan bruke mye strøm
På spillkonsoller er det ofte ikke mye forskjell i strømforbruket om de er på og i bruk eller om de er på og bare står ubrukt. Så de skal man huske å skru helt av. Du kan eventuelt spørre hos forhandleren hvis du vil vite hvor mye strøm  spillkonsollen din bruker eller om den kan stilles til inn å gå i standby.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *