Terje E.

Horten – nyttig info

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Horten er en kystby og en kommune i Vestfold fylke. Den har et areal på 69 kvadratkilometer og har 24.871 innbyggere ( 2006). Byen ligger mellom Holmestrand i nord og Tønsberg i sør. Kommunen grenser til Re og Tønsberg.

Horten kommune omfatter byene Horten og Åsgårdstrand samt tettstedene Borre, Nykirke og Skoppum.

Kommunen har i øst ca. 40 km kystlinje til Oslofjorden. Horten har siden 1582 vært fergested for fergeruten Horten – Moss.

Historie

horten

Horten har en fin kanal

I kommunen finner man spor fra bosetninger helt tilbake til steinalderen. Borrehaugene vitner om at området var et maktsenter i vikingtiden.

Ved kongelig resolusjon av 21. november 1818 ble det bestemt at marinens hovedkvarter skulle anlegges ved Horten. Uten at saken ble lagt fram Stortinget bestemte kronprinsregent Karl Johan seg for at Norges nye hovedbase for marinen skulle flyttes fra Fredriksvern ved Stavern til Horten. Det gikk ti år fra kongens beslutning om anleggelse av hovedkvarteret på Horten til det første skipet ble sjøsatt.

Sjøkrigsskolen ble opprettet 1864.

Marinens hovedverft på Karljohansvern ble senere til Horten Verft, som i en årrekke var selve ryggraden i kommunen med over 2000 ansatte. Selskapet gikk konkurs i 1987. Etter dette har det store verftsområdet utviklet seg som næringslivspark med en samling mindre virksomheter.

Marinens hovedbase ble i 1963 flyttet til Haakonsvern utenfor Bergen.

Horten ble låveplass i 1858 og kjøpstad i 1907 . Borre og Åsgårdstrand kommuner ble slått sammen i 1965 og Horten og Borre slått sammen til Borre kommune 1. januar 1988 . 1. juni 2002 skiftet kommunen navn til Horten kommune.

Horten byvåpen var det første byvåpenet kong Haakon 7. godkjente. Det skjedde i 1907.

Den kjente skuespilleren og komikeren Rolv Wesenlund er født i Horten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *