Terje E.

HPV vaksine har gjort vår datters liv til et helvete

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

13-årige Meretes liv endret seg markant da hun fikk HPV-stikk nummer to.

Plutselig føles det som om en tåkeboble danner en hinne rundt om Meretes hode og gjør henne svak og svimmel.

Det er uken før høstferien 2012, og Merete er midt i et større historieprosjekt på skolen sin da læreren øyeblikket etter springer mot Merete og griper henne før hun besvimer.

Kropp i ubalanse
Jeg kan huske at jeg ramlet inn i et bord. Jeg støttet meg mot læreren min som bar inn meg til sykesøster», forteller Merete i dag.

Det var ikke første gang Meretes kropp var i ubalanse. Uken før høstferien forrige år besvimte hun fem ganger, og flere ganger søkte Merete tilflukt fra skoletimene på et toalett for å «komme litt vekk». Hun husker ofte ikke hvordan hun kom seg dit.

«Da sto jeg det og tok vann over hodet. Jeg skjønnte jo at det ikke var helt normalt».

Det langtfra normale forløpet startet på slutten av 2011 da Merete gikk i 7. klasse og som mange av skolevenninnene sine hadde valgt å la seg vaksinere mot livmorhalskreft.

«Det var noe vi snakket mye om i klassen og det ga mening å ta den når man hørte så mye om den. Og jeg hadde aldri før hatt problemer med vaksiner», sier Merete.

De fleste har få bivirkninger
hpv-vaksineDen såkalte HPV-vaksinen beskytter kroppen mot de fire forskjellige HPV-typene som kan skape celleforandringer og til syvende og sist kreft, og ytterligere to typer, som kan utvikle kjønnsvorter i underlivet og endetarmen.

De aller fleste opplever ingen eller bare meget små bivirkninger av vaksinen, som gis ved tre innsprøytinger over et halvt år og er anerkjent av mange norske leger. Likevel er Merete og foreldrene hennes ikke i tvil: Da HPV-vaksinen ble satt, ble Meretes kropp satt ut.

«Hvis man går igjennom forløpet så er det ingen tvil. Vi er fullstendig sikre på at det er vaksinen som er årsaken til at datteren vår har gjennomgått dette her forferdelige», sier Meretes far.

For de aller fleste virker vaksinen helt etter hensikten. Hvordan kan dere vite dere sikre på at det skyldes HPV-vaksinen?

«Når vi ser tilbake på hvordan det har forløpt seg kan vi nå se at de tidspunktene Merete har fått det verre sammenfaller fullstendig med de gangene hun har fått vaksinen», forklarer Meretes mor.

Les også: Vaksiner ved reise | Flere bivirkninger ved HVP vaksine

Ut av skolen
Ved den første vaksinen merket Merete ikke noe, men etter vaksine nr. 2 ble hun dårlig og begynte å bli svimmel.

Familien tenkte til å begynne med ikke videre over det, men svimmelheten fortsatte, og Merete fikk ofte hodepine.

«Symptomene kom brått, men i starten koblet vi ikke det at Merete hadde det dårlig sammen med vaksinen», forteller faren.

Og symptomene ble verre. Men Merete ignorerte smertene, svimmelheten og forvirringen. Hun fryktet å komme for langt etter på skolen hvis hun ga etter for kroppens signaler og sykemeldte seg.

Men da Merete mottok den tredje og siste HPV-dosen i februar i fjor år ble hodepinen så kronisk og svimmelheten så voldsom at den unge jenta ofte måtte støtte seg mot veggene på skolen når hun gikk i gangene.

Til slutt torde hun ikke sykle på skole av frykt for å velte. Verken fysioterapi, ryggøvelser, innleggelser, skanninger eller legekontroll hjalp – ingen kunne finne en forklaring.

Og kort etter høstferien ble Merete likevel tatt ut av skolen. Merete som er tidligere eliteturner og før sykdomsforløpet sitt løp opp mot 5 kilometer flere ganger i uken kunne nå nesten ikke bevege seg uten å bli svimmel.

Er det verdt det?
hpv-vaksine (2)Etter dette er Merete begynt å motta akupunkturbehandling som har forbedret tilstanden hennes markant. Likevel er foreldrene hennes lei seg for at hun fikk vaksinen:

«Man føler seg maktesløs og ansvarlig som foreldre. Den vaksinen føles som russisk rulett og jeg tenker ofte at det ikke er verdt det», sier moren.

Men vaksinen beskytter jo barnet din mot kreft?

«Ja, men man skal veie risikoen opp mot det helvetet datteren min har vært gjennom. Og det mener jeg ikke at det ikke er verdt».

De eventuelt langsiktige bivirkningene av vaksinen er enda ikke kartlagt fordi oppfølgingsstudier inntil nå bare går fem år fram. Det vites heller ikke om vaksinen beskytter livsvarig.

Men inntil videre har tilfeller med alvorlige bivirkninger vært begrensede påstår produsenten av HPV-vaksinen, Sanofi Pasteur-MSD.

Det er i den senere tid avdekket hvordan en rekke anerkjente talsmenn for en utvidelse av HPV-vaksinasjonordningen samtidig arbeider som rådgivere for HPV-vaksinens produsenter. På den bakgrunnen føler ikke moren til Merete seg trygg på de opplysningene hun har fått om vaksinen.

«Hadde jeg kjent til den koblingen somer påvist hadde jeg aldri noensinne gitt Merete lov til å ta den vaksinen. Jeg føler meg simpelthen ikke tryggt», sier hun.

Selv har Merete et håp om at helsen hennes kommer til å bli som alle andre tenåringers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *