Terje E.

Hva er en frilanser?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En frilanser er en person som er selvstendig næringsdrivende og mottar lønn for enkeltstående oppdrag. En frilanser har som oftest flere arbeidsgivere, velger pris for oppdragene selv og velger arbeidstiden selv. Frilansere velger ofte å jobbe på denne måten for å få mer frihet til å velge arbeid og arbeidstid selv.

Det gir en egen frihet å ikke gå til en fast arbeidsplass hver dag, men også en usikkerhet hvis man mangler oppdrag. Selv om mange frilansere søker mot faste jobber senere i livet så finnes det mange tilgjengelige via forskjellige kanaler.

Ordet frilanser kommer av det engelske ordet «freelancer» som betyr å «fri lanse», dette ordet begynte å bli brukt for riddere eller leiesoldater som tok arbeidsoppdrag.

I Norge har det blitt mer og mer populært å ta oppdrag via internett. Og det har dermed blitt lettere for frilansere og finne og ta oppdrag. Mesteparten av oppdragene som blir lagt ut på nettet er tømrerarbeid og andre håndverksyrker på nettsider som mittanbud.no og mittoppdrag.no.  Nettavisen skriver følgende om mittoppdrag.no «Nettavisens formidlingstjeneste MittOppdrag.no er blitt en stor suksess etter lanseringen i 2009, og hver uke tikker det inn rundt 1300 nye oppdrag fra lesere som vil ha tak i alt fra snekkere og anleggsgartnere til advokater og regnskapsførere.»

Det er altså blitt veldig populært for disse yrkesfagene og ta imot oppdrag på nett. Men hva med it bransjen som virkelig burde være flinke på dette? Det er tydelig at digitale oppdrag innen it bransjen i Norge er laber, det er ikke mange gode markedsplasser for slike oppdrag.

Den siste trenden innen frilansing er sider som Fiverr.com, der frilanseren legger ut tjenester til salgs som kunden kan kjøpe direkte på markedsplassen. Dette gjør tjenestene lett tilgjengelig for kunden, betaling og kommunikasjon går også via plattformen som gir ekstra sikkerhet for begge parter. Det har nylig kommet en lignende side for det Norske markedet, MiniJobb.no tilbyr mye av de samme tjenestene som Fiverr.com. Her kan du som frilanser tilby dine tjenester. På MiniJobb.no er det gratis å legge ut annonser, dette gjør det enkelt for nye frilansere å få muligheten til å komme ut på markedet og begynne å ta oppdrag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *