Terje E.

Hva er folsyre?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Folsyre er et vitamin som finnes i den kosten du spiser. Det tilhører gruppen av B-vitaminer, men i forbindelse med graviditet er det nødvendig å ta folsyretilskudd for å få nok.

Folsyretilskudd forebygger misdannelser av hjernen og ryggmargen. Det betyr at risikoen for at barnet ditt blir født med alvorlige misdannelser av hjerne og ryggmarg blir mindre.

Spinat, brokkoli, kinakål, belgfrukter, brune bønner, brød og gryn inneholder folsyre. Andre kilder er bær (f.eks. jordbær og bringebær) og frukt (f.eks. mango og papaya).

Det anbefales at du tar 400 mikrogram folsyre som tilskudd fra du planlegger å bli gravid og til tre måneder inn i graviditeten. Du skal nemlig ha betydelig mer folsyre enn du normalt får inn gjennom mat for å forebygge misdannelser av hjernen og ryggmargen (neuralrørsdefekter).

Risikoen for at barnet ditt blir født med alvorlige misdannelser av hjerne og ryggmarg blir mindre.

Hvorfor skal man ta folsyre?

Folsyre spiller en viktig rolle når barnet ditt utvikler sentralnervesystemet sitt.

Hvis anlegget til sentralnervesystemet (nevralrøret) ikke lukker seg fører det til en medfødt misdannelse. Det kan f.eks. være ryggmargsbrokk som kan gi alvorlig handikap eller manglende utvikling av hjernen.

Manglende utvikling av hjernen fører til at barnet dør før eller umiddelbart etter fødselen. Det kan også være snakk om kraniummisdannelser eller misdannelser i ryggen. Misdannelsene varierer fra kosmetiske til alvorlige handikap.

Voksne har også bruk for folsyre, men vi får folsyren vår gjennom den maten vi spiser. Når du blir gravid har barnet i magen også bruk for folsyre så derfor bør du ta ekstra folsyre i form av tabletter.

Risikoen for å føde et barn med neuralrørsdefekt er liten. Men hvis det skjer så er skaden stor – og siden det er lett å forebygge er det ingen grunn til å la være. Hvis nevralrøret ikke lukker seg kan det føre til en medfødt misdannelse.

Hvorfor begynne med folsyre FØR jeg blir gravid?

gravid-baby-folsyreFolsyre spiller en viktig rolle når barnet ditt utvikler sentralnervesystemet sitt.

Anlegget til sentralnervesystemet (nevralrøret) lukkes normalt 22-29 dager etter befruktningen og utvikler seg senere til hjernen og ryggmargen. Folsyre spiller en viktig rolle i denne prosessen, men på det tidspunktet er mange enda ikke klar over at de er gravide.

Derfor er det viktig å ta folsyre allerede fra graviditet planlegges, altså når du slutter å bruke prevensjon.

Er folsyre farlig?

Det er ikke farlig å innta den daglige mengden folsyre som blir anbefalt i forbindelse med graviditet.  Det skjer ikke noe ved å ta tilskuddet i flere måneder, eller kanskje år, før du blir gravid.  Faktisk er folsyre bare et B-vitamin som hjelper barnet ditt med å vokse seg sunt og friskt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *