Terje E.

Hva er lånemeglerens rolle, og hvorfor er den nyttig?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Annonse

Vi har alle lest om det i utallige nettaviser og sett og hørt om det i drøssevis av nyhetssendinger: forbrukslån er ikke bra! Det virker å være et etablert faktum, og man kan jo saktens si seg enig i dét, men disse lånene er allikevel nødvendige i dagens marked.

Hvorfor er det slik, og hva er greia med disse meglerne og agentene som til stadighet dukker opp? Dette skal vi se nærmere på i denne saken, og vi skal forsøke å komme frem til konkrete og forståelige svar på disse spørsmålene.

Hvorfor er forbrukslån nødvendige?
Dette spørsmålet er kanskje ett av de vanskeligste å svare på i debatten omkring forbrukslån. Det er massevis av mennesker som nærmest skyr disse lånene som ilden, og årsaken til dét er enkel: rentene er altfor høye hvis man sammenligner med tradisjonelle lån som for eksempel boliglånet. Grunnen til at det er slik skal vi ta opp lenger ned i artikkelen men først: hvorfor er slike lån nødvendig?

Det låter enkelt å rett og slett bare forby forbrukslån. Det skrives spaltemeter på spaltemeter om at antallet forbrukslån som misligholdes stiger år for år, men dette henger naturligvis sammen med at flere og flere søker om slike usikrede lån. Så til et prinsipielt spørsmål: er det riktig å forby noe med bakgrunn i at enkelte sliter med det? Vi kan da trekke paralleller til alkohol og gambling. Er det en løsning å forby gambling og alkohol selv om enkelte har spilleproblemer og alkoholproblemer? De fleste vil nok riste på hodet over en slik løsning, og man kan derfor tenke det samme om forbrukslån. Faktum er at de aller fleste innfrir sine forbrukslån uten problemer.

Noe annet som kan trekkes frem er at slike lån faktisk kan være nyttig den gangen man faktisk har bruk for dem. Det kan være at det dukker opp en stor uforutsett utgift, som for eksempel en bilreparasjon, som gjør at man har bruk for ekstra penger. Da kan slike lån være en adekvat løsning så lenge man ikke har andre kilder til finansiering tilgjengelig.

En ting til er også verdt å nevne: noen ganger har vi behov for et lån, men har ingen sikkerhet å stille, og da er det umulig å få lån i banken. Det kan dreie seg om investering i møbler eller noe annet som er kostbart. For de som ikke har sikkerhet å stille overfor banken sin kan forbrukslån være den eneste løsningen.

Nå skal ikke dette være noen forsvarstale for forbrukslånet, for det er ingen tvil om at det også er mange som sliter med å nedbetale disse lånene. Da må man heller så på andre tiltak, og det er nettopp det myndighetene har gjort, blant annet ved å innføre et sentralt gjeldsregister. Det innebærer at bankene til enhver tid har oversikt over hvor mye gjeld en forbrukslån-søker har, og dermed kan gjøre en bedre vurdering av søknaden. Dette vil forhåpentligvis føre til at mennesker som ikke burde ha mer gjeld heller ikke får det.

Kort fortalt: forbrukslånet er en nødvendighet, enten man liker det eller ikke, men man må gjøre grep slik at folk ikke havner i gjeldskrise. Å fjerne disse lånene er ingen løsning, og i tillegg til alt det vi har nevnt ovenfor så vil en masse arbeidsplasser gå tapt ettersom bankene som tilbyr slike lån vil gå konkurs. Ringvirkningene vil med andre ord blir svært store.

Så til spørsmålet vi stilte ovenfor: hvorfor er rentene så høye på forbrukslån. Svaret på dét er enkelt, og årsaken er rett og slett at dette er lån som tilbys uten sikkerhet for banken. Som kunde trenger du derfor ikke å stille noen sikkerhet/pant for pengene du låner, og dermed kompenserer banken for dette med å kreve høyere rente. Fordelen for deg som kunde at pengene ikke er knyttet til et spesielt panteobjekt og at du dermed kan bruke pengene til dét du måtte ønske.

Så til låneagentene
Uansett hva man måtte mene om saken så er det følgende faktum som gjelder: forbrukslån finnes, og det må man bare finne seg i. Utvalget av forbrukslånsbanker er veldig stort og det dukker til stadighet opp nye aktører. Dette fører til at markedet kan være vanskelig å navigere i, og med dét mener vi at det rett og slett kan være vrient å finne det lånet som har de beste vilkårene. Dette har banet vei for en ny type næring, nemlig låneagentene eller lånemeglerene.

Det finnes mange slike og deriblant finner vi aktøren Lånemegleren.no (Eks. eff.rente 15,84%, 65.000, o/5 år, etabl.geb. 950, Totalt: 92.334,-). Dette er forøvrig en av de aktørene som har operert lengst på det norske markedet og som derfor har opparbeidet seg en spesiell kompetanse på feltet. Men nok om det.

Som sagt har vi fått mange slike agenter i det norske forbrukslånsmarkedet, og årsaken til det er helt enkelt: de hjelper norske kunder å navigere i jungelen av usikrede lån – enkelt forklart, men vi skal gå litt mer i dybden hvordan de opererer.

Disse meglerne har opprettet et samarbeid med en rekke banker, og noen har flere i porteføljen sin enn andre. I tillegg har de opprettet søknadsskjemaer som kundene deres kan fylle ut, og der legger man inn alt av opplysninger som man normalt må legge ved for å kunne søke om lån.

Det betyr at når man fyller ut en søknad, for eksempel hos Lånemegleren.no, så vil denne søknaden sendes videre til alle de bankene som Lånemegleren samarbeider med. Per dags dato er det snakk om 14 forskjellige banker, og det betyr at søknaden din sendes til disse 14 bankene. Bankene vil så vurdere søknaden din og respondere på den, og sende tilbud/avslag tilbake til Lånemegleren. Lånemegleren på sin side vil videreformidle alle tilbudene til kunden, slik at kunden selv kan vurdere hvilket tilbud han eller hun eventuelt vil slå til på.

Tilbudene man får er selvsagt også uforpliktende, og man har all mulig rett til å takke nei til alle som en.

Uansett: tanken bak det hele er at man som kunde skal kunne få det beste tilbudet som markedet kan tilby, og da gjennom å slippe å sende én søknad til hver av de 14 bankene. Man skjønner derfor hvorfor markedet har åpnet seg for låneagentene, og det er jo ingen tvil om at man som forbrukslånskunde kan dra nytte av slike tjenester.

Hvordan kan agentene leve av dette?
Agenttjenestene har livets rett ettersom de lever på provisjon av bankene. Når et lån utbetales fra en bank til en kunde, vil megleren få utbetalt en prosentbasert provisjon basert på lånets størrelse. Dette innebærer samtidig at det naturligvis er helt kostnadsfritt for deg som potensiell kunde, samt at det ikke påløper noen ekstra gebyrer eller høyere renter som en følge av at du har benyttet deg av en låneagent.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *