Terje E.

Hva er Nettsky?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Nettsky

 • Nettsky, eller Cloud Computing, er et samleomgrep på alt frå dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig fra eksterne område knyttet til internett.
 • Nettbasert tjeneste som lar deg lagre filer, dokument og bilder på nett.
 • De filene som du laster opp på tjenesten blir tilgjengelig på andre PC-er, nettbrett eller telefoner som du har tilgang til.
 • Filene kan lett deles med andre.
 • I dag benytter omtrent 40 % av nordmenn disse tjenestene, og de er stadig i vekst.
 • Mange eksterne serverparker står utenfor Norges grenser.
 • En stor utfordring for virksomhetene som bruker slike tenester er å sørge for at avtalen med skytjeneste-leverandøren er i samsvar med norsk lovgiving.

Tips for trygg bruk av nettskytjenester

 1. Brukervilkår: Les brukarvilkårene, og undersøk hva du sier ja til. Bør du være urolig for noen av vilkårene?
 2. Seriøsitet: Hvor seriøs er tjenesteleverandøren. Gjør enkle undersøkelser for å finne ut mer om leverandøren.
 3. Sikkerhet: Prøv å undersøk hvor sikker tjenesteleverandøren er. Hvor lett er det for andre uvedkommande å få tilgang? Vurder hvor sensitiv informasjon du skal lagre, og om sikkerheten er høy nok for de ulike formålene. Er sikkerheten god nok i forhold til det du ønsker å lagre.
 4. Passord: Dersom tjenesteleverandør stiller krav til kvaliteten på passordet er det et godt tegn. Det sier ofte mye om hvor høy sikkerhet det er lenger inne.
 5. Rettigheter: Undersøk hvilke rettigheter du har dersom informasjonen du lagrer forsvinner. Står det noe om det i vilkårene? Det kan alltid være lurt å ha en egen sikkerhetskopi i tillegg til nettskyen.
 6. Lovgiving: Det er viktig å være klar over hvilket land tjenesteleverandøren hyrer hjemme i, og hvem som kan hjelpe deg dersom noe skulle gå galt. Andre regler kan gjelde i utlandet enn i Norge, og nettbaserte løsinger kan i utgangspunktet bli lagret hvar som helst.
 7. Dobbelt opp: Alltid lagre informasjonen på mer enn en plass. Da unngår du å miste alt, dersom noe skulle skje.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *