Terje E.

Hva er Vegemite?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Australsk nasjonalspise i fare.

De australske matvaremyndighetene har kastet seg over en av australiernes nasjonalretter. Vegemite anses å være medvirkende årsak til den omseggripende fedmeepidemien. Den mørkebrune substansen inneholder blant annet åtte prosent salt. «Vegemite» hevdes å inneholde helseskadelige mengder av salt, men australierne er likeglade og vil ikke for alt i verden unnvære yndlingspålegget deres

I kontinentnasjonen down under er den en like stort nasjonalsymbol som Waltzing Mathilda, men nå er den saltholdige smørepåplegget fått matvaremyndighetenes oppmerksomhet.

Millioner av australiere smører det på toasten sin hver morgen og storbritannias nye tennisfavoritt, Laura Robson, vant mange lokale hjerter da hun erklærte seg som fan. Får den australske regjeringen viljen sin kan Vegemite imidlertid bli bannlyst fra supermarkedshyllene på grunn av sitt høye saltinnhold.

En gruppe helseeksperter som Canberra har gitt i oppdrag å finne tiltak som kan motvirke og forebygge australias voksende problemer med vanskelig overvekt har fostret idéen om å pålegge matvarer som er rike på fett, sukker og salt en spesiell avgift. Selv om gruppens endelige rapport først kommer i juni har de australske matvareprodusenters bransjeorganisasjon, Australian Food and Grocery Council, allerede funnet det nødvendig å advare om at Vegemite – selv om det er amerikansk eid og anses for et australsk ikon – kan komme på listen over truede matvarer.

Barnepikestat

Selv om den spesielle fasinasjonen over den skarpt luktende mørkebrune substansen er vanskelig å begripe for utlendinger så er australierne rasende over muligheten til at matvaremyndighetene vil forby den. Selv om visestatsminister Julia Gillard har forsikret om at «det er helt og aldeles utelukket at Vegemite blir forbudt», har ikke  sinnet og bekymringenene avtatt.

Opposisjonens helsetalsperson Peter Dutton var ikke sen til å påpeke at Gillard ikke uttrykkelig har utelukket nye avgifter på Vegemite, som i hovedsaken består av gjærekstrakt samt åtte prosent salt. Dutton har krevd at «barnepikestaten» toner flagg i saken. De australske familiene «har ikke bruk for å bli presentert for en meny som viser de ikke har godt av å spise eller drikke.»

Hva er Vegemite?

Vegemite, som ble funnet i opp 1992 av Cyril Percy Callister som fant på å gjenbruke gjær fra et Melbourne-bryggeri betraktes som et australsk nasjonalspise, men selskapet nar lenge vært eid av den amerikanske matvaregiganten Kraft.

Tross sin solbrente sporty image har Australia et problem med vanskelig overvekt av omtrent de samme dimensjonene som de har i USA. Spesielt overvektige barn bekymrer. Utover høyere avgifter har Kevin Rudds Labour-regjering planer om lover som skal begrense innholdet av fett, sukker i mat- og drikkevarer og å gjøre reklame for usunn mat ulovlig samt forby brus i skolenes selvbetjeningsautomater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *