Terje E.

Hva gjør muslimene i moskéen?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det nøyaktige antallet moskéer i Norge kjenner vi ikke. Mange moskéer har flere funksjoner.

Den første skandinaviske moskéen var dansk og ligger på Eriksminde Allé 2 i Hvidovre ved København.

moske-stockhiolmSiden har antallet i skandinavia vokst markant. Religionsforsker og forfatter av flere bøker om moskéer Lene Kühle fra Aarhus universitet vurderer at det finnes opp mot 140, bare i Danmark – 10 er for sjiamuslimer.

Mange av dem holder til i nedlagte fabrikkhaller og mørke kjellere.

I en moskè vil muslimer primært komme for å be. Men møtet rundt fredagsbønnen binder sammen muslimene i et fellesskap som har andre sosiale formål enn bare det religiøse.

Det er helt enkelt et sted man møtes. Man kan si at det sosiale ofte er viktigere enn selve moskéen, men det endrer naturligvis ikke på det faktum at moskéer er et viktig religiøst symbol for mange muslimer.

Mange aktiviteter i moskèen

Noen moskéer har en foredragssal, et bibliotek med bøker om islam, aktivitetssenter til studiegrupper og idrett. Noen har til og med også skoler knyttet til moskéen hvor man for eksempel utdanner imamer og rettlærde.

Det er altså et sted med mange forskjellige aktiviteter og derfor opplever man ikke samme form for stillhet som i en norsk kirke.

Moskéen er ikke et hellig sted, slik som for eksempel den katolske kirken er. Det foregår ikke hellige handlinger i en moské, slik som for eksempel nattverden i statskirken.

den-bla-moskeDet er ikke bryllup, dåp eller begravelsesritualer. Det er bare et sted man kommer for å be, og så er det ofte andre aktiviteter i tillegg. Bønnen er like hellig uansett om det foregår i en moské eller et annet sted. Til gjengjeld er fellesskapet i bønnen viktig for de fleste muslimene – altså det rituelle fellesskapet.

Kjønnsdelt bønn

Det finnes også noen få regler man må følge når man befinner seg i en moské. Fottøy skal tas av, og muslimer skal foreta en såkalt wudu som er en rituell renselse, før de går inn i moskéen.

Det forventes også at begge kjønn bærer rent og løstsittende tøy, og kvinner skal ha håret tildekket. I de fleste moskéene er det tillatt for kvinner, men de to kjønnene er delt – i noen tilfeller befinner de seg i to separate rom, i andre står kvinner bak mennene og ber.

En kommentar til Hva gjør muslimene i moskéen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *